IVF - ofrivillig barnlöshet

VLOG Gravid Vecka 16 & 17 – flicka eller pojke? Vad visar testen?

Denna vecka kollar vi om det blir en flicka eller en pojke, vi gör fem hemmatest för att få veta könet på bebisen.
Alla är totalt ovetenskapliga, men det blir kul att se om de håller med varandra eller säger helt olika saker.
Och om de bekräftar vår föraning.

Min tanke var att jag skulle göra en video i veckan fram till förlossningen. Men helt ärligt, det händer inte så mycket just nu, så jag samlar vecka 16 och 17 i en video.

Både jag och Martin vill (om det går) få veta könet vid rutinultraljudet, inte för att det kommer påverka vår kärlek, utan för att vi båda vill. För min del känns det mer verkligt, och öven för Martin. Och eftersom han inte får hänga med på något ultraljud nu på grund av Corona/Covid-19 så förstår jag att han vill ha något mer som hjälper honom känna att det här är verkligt.

Vi har rutinultraljud (RUL) om 2 veckor, så fram tills dess tänkte vi se om det går att testa bebisens kön hemma. Blir det en pojke eller en flicka?
De fem ”testen” vi har valt är (jag går även igenom dem i videon):

  1. Magens form
  2. Sugen på sött eller salt
  3. NUB-testet/NUB-teorin
  4. Bikarbonat-testet
  5. Rödkåls-testet
  6. Bubblare: glow eller grå?

Magens form kan avslöja om det blir pojke eller flicka:
Det här är nog det äldsta ”testet”, jag har hört om det sedan jag var ung så det har jag försökt kolla hela tiden. Det säger att om magen är låg är det en pojke, om magen är hög är det en flicka. Också att om du ser ut som vanligt bakifrån är det en pojke, om du blir bredare är det en flicka.

Gravidsugen på sött eller salt?
Det här läste jag i någon av gravidapparna vi använder. Tydligen ska det vara så att om du är sugen på salt bär du på en pojke, är du sugen på sött ligger det en flicka i magen.

NUB-testet/NUB-teorin för att ta reda på kön:
Vid KUB-ultraljudet (kombinerat ultraljud och blodprov) som görs i vecka 11-14 får du se det lilla fostret röra på sig. Och ofta får man med (eller i vissa landsting får köpa med? låter helknäppt) en eller flera utskrivna bilder på det lilla livet.
Eventuellt går det att tyda en liten utbuktning i nederdelen av buken, som då är ”genital tubercle” eller genitalierna. Om vinkeln på NUBen är parallell med ryggraden är det en flicka. Om vinkeln är mer än 30 grader är det en pojke. Den här bilden förklarar lite tydligare:

Bikarbonat-testet för att ta reda på barnets kön?
Den här var lite otydlig men flera har skrivit om den. Otydligheten var doseringen kiss, vilket jag inte funnit någonstans.
Kissa i en ren glasburk eller ett platsglas (OBS! morgonkiss) och slå i 2 teskedar bikarbonat. Jag testade först åt andra hållet, alltså hade först i bikarbonat sedan kisset och det rekommenderar jag inte.
Om ingenting händer ska det vara en flicka. Om det bubblar och ”fräser” ska det vara en pojke.

Rödkålstestet visar om det är en pojke eller en flicka:
Rödkål används som pH-indikator, ni kanske kommer ihåg när vi skulle lära oss om surt och basiskt i kemin i skolan.
Skär upp typ en handfull rödkål i bitar och koka i 10 minuter (minst för att det verksamma ämnet ska hinna dras ut ur bitarna). Jag ställde in i kylen för att svalka i typ 10 minuter, sedan silade jag bort bitarna och hällde upp 1dl rödkålsvatten i en glasburk, och slog i 1dl (morgon)urin.
Om färgen är blå ska det bli en flicka, om det blir rosa/lila blir det en pojke.

Bubblare: Glow eller grå?
Jag skulle väl inte tillskriva någon av de tidigare testen någon större vetenskaplig tyngd, men detta minst av alla.
Om du får fin hy, såkallad Glow bär du på en pojke.
Om den uteblir och du får finnar är det en flicka i magen, för då har hon ”stulit din skönhet”… Ja vad ska jag säga.

Dagens VLOG delar jag vad vi tror att det blir för kön på barnet, och vad alla tester visar. OBS varning för kiss 😉

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.