IVF - ofrivillig barnlöshet

Så går IVF till – första läkarbesöket avklarat

Okej, så igår hade vi vårt första IVF-läkarbesök, i det här inlägget tänkte jag berätta vad IVF kostar, hur många gratisförsök vi får med IVF, skillnad på IVF privat eller via landsting och hur ett försök ser ut.
Jag har även skrivit om vår infertilitetsresa och min PCO här för dig som vill hänga med från start.

Gårdagens läkarbesök började med att samla trupperna, vi fick träffa en ny läkare på den privatklinik vi gått på och han ville fråga lite samt höra hur allt gått hittills för att få en uppfattning om oss. Jag har hela tiden tänkt att PCO/PCOS är en sjukdom men han förklarade att det är funktion i ena änden på ett spektra. Min variant, PCO, är überöverfunktionerande. Vilket enligt honom var det mest optimala när en ska göra IVF, just eftersom PCO innebär att jag har för många aktiva blåsor som har möjlighet att ge massa ägg samtidigt. På andra änden i spektrumet är det underaktivt = inga mogna blåsor eller ägg.

Jag har inte varit helt nöjd med kliniken vi gått till, läkarna har varit trevliga men de är så underbemannade att det har varit svårt och stressigt att få tid 1 – 2 gånger per min cykel som jag behövt enligt min behandling. Men igår fick både jag och Martin verkligen återupprättat förtroende, det var ett riktigt bra möte. Läkaren gick igenom allt steg för steg, rabblade en massa statistik och var lyhörd inför våra frågor.

En av våra frågor var såklart hur stor är sannolikheten att bli gravid med IVF? 
Enligt honom visade statistiken att det är ungefär 40% sannolikhet att bli gravid med IVF, jämförelsevis om då en en frisk man och kvinna ligger under random ägglossning då är det ca 10% sannolikhet att bli gravid. Han sa också att det är en snittsiffra för alla som gör IVF, en del grupper har större sannolikhet. Och två faktorer som höjer sannolikheten är låg ålder och att ha PCO. Jag är 30 år (vilket anses som ung i IVF-sammanhang) och har PCO så enligt läkaren borde vi statistisk sätt ha högre sannolikhet vilket kändes bra utan att ge för mycket falska förhoppningar.
Också viktigt att komma ihåg att bara för att ägget fäster = vi “blir gravida” är det inte säkert att det blir ett barn, det fins fortfarande risk för missfall som om jag minns rätt var lika stor som vid vanlig graviditet.

Så hur går IVF till?
IVF, eller provrörsbefruktning, går till som så att jag kommer få ge mig själv hormonsprutor i magen i flera dagar för att kicka in min kropp i överproduktion av ägg. Sedan blir det nästan dagliga läkarbesök för att se hur äggen utvecklas och att de inte blir för många. När de är frodiga och rätt antal får jag en annan spruta som kickar ut dem och vi beger oss upp till Falun Lasarett där de kommer ta ut alla mogna ägg från mig, och inseminera dem med spermier från Martin. Sedan läggs alla de befruktade äggen in i en ugn där de göttar till sig och vi åker hem. Efter ca två veckor får vi återvända och ett av äggen stoppas tillbaka in i mig, sedan är det två veckors väntan innan vi får göra graviditetstest och se om ägget fäst.

Vad räknas som ett försök och hur många gratis IVF-försök får man?
Ett IVF-försök är alltså det jag beskriver ovan, de äggen som inte stoppas in i mig fryses in och finns redo om det första insatta ägget inte fäster eller leder till missfall. Så får de ut 5 ägg räknas de alla till det första försöket, och vi får 3 gratis IVF-försök. Om vi blir gravida och allt går väl = barnet föds, räknas vi dock inte längre som barnlösa och får betala för att sätta in resten.

Så vad är nästa steg för oss?
Att börja med P-piller.
Vänta va? Om vi vill bli gravida varför har jag börjat med p-piller? Allt det här tar ganska mycket tid och behöver lite spelrum för att vara redo att på dagen åka upp till Falun. Eftersom min mens är oregelbunden och mitt höstschema fullspäckat, yogalärarutbildning, ska med Pischa och hålla yoga på träningsresa i Teneriffa samt börjar skolan imorgon (yey!), så börjar jag med att äta P-piller ett tag för att vi ska kunna planera när mensen kommer, och då kicka igång mig på hormoner så jag kan åka till Falun när mina ägg behövs tas ut. Så att jag inte är ute och far.

Myter om IVF och infertilitet

  • Stress minskar chansen att bli gravid. En studie från Sahlgrenska visar att stress inte påverkar chansen att bli gravid med IVF/provrörsbefruktning 
  • Får inte äta viss mat. Jag frågade om det fanns något vi skulle undvika för att optimera chansen att bli gravida. Enligt honom finns det ingen forskning som tyder på att någon kosthållning är fördelaktig, eller försämrar oddsen. Rökning däremot och för mycket alkohol hade dålig inverkan.
  • Får inte träna då det triggar igång testosteron. Jag tänker att östrogen är kvinnohormonet, det är vad vi behöver mer av för att bli gravida, det var tydligen helt tvärt om. Min variant, PCO, innebär faktiskt att jag har mer testosteron än vanligt i kroppen, och det är vad som gör att jag får till så många frodiga blåsor. Så träna mer var hans råd, men när jag är som mest uppumpad på hormoner och mina äggstockar är som mest svullna avrekommenderade han från studs och spring.
About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

1 Comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.