IVF - ofrivillig barnlöshet / Stress & Nervsystem

Fertilitetsyoga – stressa mindre och bli gravid… eller? Vad säger forskningen

ivf fertilitetsyoga

”Yoga kan användas för att stärka sina reproduktiva organ och öka din fertilitet” eller ”med fertilitetsyoga stressar du mindre och ökar sannolikheten att bli gravid” är rubriker och påstående som jag uppmärksammat mer i och med vår infertilitet, ofrivilliga barnlöshet och pågående IVF-resa.

Jag förstår att yoga är populärt, att sajter vill ha klick och att det finns en stor, ömtålig, barnlängtande målgrupp som vill veta exakt allt de kan göra för att öka sina chanser att äntligen bli gravida, även om det så bara är med 0.01%.
Men finns det något stöd för de påståendena?

Vad säger forskningen?
Ja, ökad stress kan rubba din menscykel. Inte bara på ett snabbt märkbart sätt (att du förlorar din mens eller att den blir oregelbunden), men också i att det förhindrar utsöndring av hormoner som reglerar och påverkar din cykel och fertilitet. Det finns dock en risk att en börjar skylla på sig själv och fastna i det tankesättet och bli ännu mer stressad över att en redan stressar.  Det kan ju vara så att personen i fråga inte var stressad ursprungligen, men blir stressad över att inte bli gravid, och tror att stressen som är orsaken, men egentligen är det ett symptom orsakat av situationen. En nedåtgående spiral helt enkelt.

Så sluta säg ”tänk inte på det så kommer det gå” eller ” det är som alla de som blir gravida efter de adopterat, du måste bara slappna av så blir du gravid”. Det är tanklöst, klantigt, okänsligt, irrelevant och totalt kontraproduktivt.

Den mentala aspekten (meditation och mindfulness)kan hjälpa att hantera och även minska stress. Och den fysiska delen (asanas) av yoga (likväl som annan fysisk träning) kan öka cirkulationen vilket också är fördelaktigt för vår hälsa. Även yogans systervetenskap ayurveda och dess effekt har studerats på hur det påverkar stress. Dayani Siriwardene, SA. (2010) menar att ayurvediska behandlingar framgångsrikt botat PCOS genom att normalisera vissa hormonnivåer, vilket jag ska påpeka är en stycken studie så vi ska vara försiktiga att dra på för stora växlar.
Att minska stressen, återställa hormonnivåer och återfå en normal menscykel kan vara ett första steg som en del av behandling (läs: alltså inte Lösningen med stort L).

IVF, stress och yoga
Om vi tittar specifikt på IVF (in vitro fertilisation eller provrörsbefruktning) och stress finns det ingen studie som visar att stress påverkar chanserna att lyckas. Kirca & Pasinlioglu (2019) har gjort en studie där de visar att yoga kan hjälpa minska stressen som uppstår vid IVF-behandling, men inte studerat hur det påverkar den faktiska chansen att bli gravid. De skriver att sannolikheten för en lyckad IVF-behandling ökar om man kompletterar den medicinska behandlingen med yoga. Detta påstående refererar till en bok, men böcker hålls inte mot samma standard som vetenskapliga artiklar och kan säga lite vad de vill så jag tittade vidare. När jag fann den författarens studie (Domar, A. et al 2011) som uttalande vilar mot finner jag att studien är ofullständig, godtycklig och påvisar inte de samband hon vill göra eller slutsatser hon drar. Så nej, det finns inga bevis att stress försämrar risken för en lyckad IVF.

Det finns tvärtom studier som visar att stress inte alls påverkar chanserna att bli gravid med IVF. Anderheim, L. (2005), och Boivin, J. (2011) har studerat stress hos kvinnor som genomgått IVF-behandling och det som enligt dem är avgörande faktorer är det totala antalet embryon med god kvalité som plockats ut, och antalet embryon som överförs. De såg ingen skillnad till följd av förhöjd stress.

Fertilitetsyoga – vad funkar?
Saker som forskning faktiskt sett påverkar och kan hjälpa:

  • Forskning visar att yoga kan hjälpa minska stress hos friska individer, vilket kan normalisera hormonnivåer och cykellängd och eventuellt öka sannolikheten att bli gravid. Märk väl ord som ”friska individer”och ”eventuellt”, det är alltså inga garantier.
  • Ökad circulation syresätter kroppen och bibehåller god funktion i våra organ. Denna effekt får vi av yoga likväl som andra motionsformer, och är något som alla uppmuntras göra, oavsett om vi vill bli gravida eller inte.
  • Yoga är ett verktyg, bland flera, som kan hjälpa att hantera stress och andra känslor som kan vara en del av ofrivillig barnlöshet.
  • Läs gärna också det här blogginlägget av Sara Hoy Yoga och forskning under förstoringsglaset – 3 saker du måste tänka på för att förstå mer om vissa utmaningar med yoga och forskning.

Saker som påstås men inte har några bevis:

  • Det finns speciella yogapostioner som ökar din fertilitet. Absolut, positioner eller rörelser som berör höfter och bål ökar cirkulationen mer i det specifika området än att lyfta upp armarna. Men de flesta yogapositionerna påverkar din bål eller cirkulation på ett eller annat sätt så vi kan släppa tankar om att vissa asanas är mer potenta än andra.
  • Med yogan kan du vitalisera dina äggstockar och livmoder. Samma svar som ovan.
  • Att du kan starta om ditt endokrina system med yoga, vilket minskar infertilitet. Jag vet inte om man kan starta om sitt endokrina system någonsin. Eftersom det endokrina systemet arbetar med hormoner tar det tid att reglera eventuella obalanser som kan uppstå vid långvarig stress. Yoga kan vara ett av verktygen, en del av behandlingen, för att minska eller hantera stressen, men borde inte ses som en quick fix i sig självt.
  • Med yoga detoxar du kroppen och nyrensad på slagg har du inget som hindrar dig från att blir gravid. Om det skulle finnas gifter i din kropp som orsakar infertilitet kommer inte yoga att rensa ut dem.
  • Yoga stimulerar sköldkörteln, och specifikt skulderstående, plogen och halvbrygga. Ja, för höga nivåer av skäldkörtelhormon påverkar fertiliteten. Men du kan inte balansera din sköldkörtel genom att pressa på den… det funkar inte så.
  • Män som sitter i fjärilen och viftar/skakar på benen ökar antal spermier. Nej… bara nej.

Med det sagt, om du känner att yoga stöttar dig när du/ni försöker bli gravida fortsätt!
Yoga kan hjälpa att göra resan mer lätthanterlig och mindre påfrestande, och stress i sig som vi vet är inte bra i längden så det är alltid bra att ta det lite lugnare. Jag har själv valt att kombinera yinyoga och löpning för att förbereda inför ägg uttag och äggisättning/återföring då jag haft som syfte att bland annat sänka stress, ta mig tid för medveten närvaro och öka cirkulationen. Jag känner att det har hjälpt mig när jag känt mig överväldigad, och gett mig energi, så det finns absolut en plats för yoga i denna prövande situation. Men det är ingen mirakelmedicin oavsett en del löften som ges.

Källor:

Anderheim, L., Holter, H., Bergh, C., Möller, A. Does psychological stress affect the outcome of in vitro fertilization? Human Reproduction. 2005.

Boivin, J., Griffiths, E., Venetis, CA. Emotional distress in infertile women and failure of assisted reproductive technologies: meta-analysis of prospective psychosocial studiesBMJ 2011.

Dayani Siriwardene, SA., Karunathilaka, LP., Kodituwakku, ND., Karunarathne, YA. Clinical efficacy of Ayurveda treatment regimen on Subfertility with Poly Cystic Ovarian Syndrome (PCOS). Ayujournal. 2010.

Domar, A., Rooney, KL., Wiegand, B., Orav, JE., Alper, MM., Berger, BM., Nikolovski, J. Impact of a group mind/body intervention on pregnancy rates in IVF patientsFertility and Sterility. 2011.

Kirca, N., Pasinlioglu, T. The effect of yoga on stress level in infertile women. Perspective in psychiatric care. 2019.

Read, SC., Carrier, ME., Whitley, R., Gold, I., Tulandi, T., Zelkowitz, P. Complementary and Alternative Medicine Use in Infertility: Cultural and Religious Influences in a Multicultural Canadian SettingJ Altern Complement Med. 2014.

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

1 Comment

  • […] Är det verkligen forskning som ligger till grunden?Ibland länkas det till så kallad forskning, och jag säger så kallad – för allt som påstår sig vara forskning är inte det. Vetenskapliga metoder följer vissa regler och strukturer för att det ska garantera kvalité och för att vi ska kunna agera på resultaten. En del väljer att plocka vissa steg från metoden, och välja bort andra, för att sedan påstå sig ha gjort forskning på ett visst ämne. Det här ska ge sken av mer trovärdighet.Jag ger här exempel på en indisk studie som påstår att ayurveda botar PCOS i det här inlägget,… […]

    Reply

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.