Yoga & Rörelse / Yogalärarutbildning

Vad kan du förvänta dig av en yogalärarutbildning?

Yogautbildning

Det här inlägget handlar inte om att värdera vad som är bra eller dålig yoga. Om att klassificera gymyoga vs studioyoga. Det är mina samamfattade tips om vad du ska kolla på när du väljer yogalärarutbildning. Du gör en investering gällande både tid och pengar, hur ska du veta att du får vad du vill och behöver? För din egen skull, men också då vi har ett ansvar mot våra elever. Att lära utifrån uppdaterad, relevant information.

När du väljer yogalärarutbildning:
– jämför flera yogautbildningar
– läs på hemsidan, men fråga också runt i öppna grupper
– tydliggör för dig själv vad du vill ha ut av en yogalärarutbildning,

Checklista vad jag anser varje grundyogalärarutbidlning borde innehålla för att ge dig en bra grund att börja med, och bygga vidare från:

  • Tid att träna på att instruera
    Det är på din grundyogautbildning du ska börja öva. Det är där din lärare ska se dig och kunna ge konkret feedback vad du rockar, och vad du kan utveckla. Med tid att faktiskt träna på träningen kommer du få erfarenhet och vana, så att när du kommer ut kommer kunna känna dig mer trygg.
  • En utbildning med flera helger
    Okej det här är en smaksak, en del föredrar att gå sin yogautbildning över en hel månad. Varför jag gillar, och har valt att lägga Everyday Yoga School 200h yogalärarutbildning över fem helger är för att det ska gå att kombinera med vardagslivet, samt för att det ska finnas tid för den omvälvande resan som en fördjupning inom yogan kan innebära. Yogautbildningar oavsett längd är givande och utvecklande, en kort utbildning är absolut inte inget. Men självklart kommer du få med dig mer från en länge yogalärarutbildning. Jag känner efter fem helger att vi inte hunnit få med allt jag vill ge – men det är en grundutbildning och vi måste börja någonstans. Yogalärarutbildningen ska passa dig tidsmässigt och ekonomiskt. Så välj det som lockar och passar dig där du är.

Everday Yoga School 200 timmar yogalärarutbildning

  • Lära ut sekvensering
    Att få färdiga klasser är toppen i början, men sen då? Vad ska du göra när du vill gå vidare? Om du bara följer någon annans mall får du inte chansen att utveckla din egen röst. Det fråntar dig också möjligheten att lära dig förstå varför en viss position kommer innan eller efter en annan. På din grundutbildning borde du få lära dig hur du bygger hållbara, smarta klasser för olika målgrupper.
  • Anatomi
    Okej, vi börjar med att jag är partiskt; jag älskar det här ämnet. Men när jag försöker se det sakligt kan jag inte för mitt liv förstå hur vi förväntas lära ut hatha/vinyasayoga som innehåller positioner som ställer enorma krav på vår rörlighet utan ens den mest grundläggande förståelse för kroppen i rörelse. Yogalärarutbildningen du väljer borde absolut innehålla någon form av anatomi.
  • Filosofi
    Yoga är så mycket mer än positioner, yogan innehåller många verktyg för att fördjupa vår självkännedom, samverkan med omvärlden mm. Filosofin som yogautbildningen lär ut behöver inte ta sig an de absolut tyngsta frågorna. Jag vill att vi släpper prestationsångesten att du behöver ha praktiserat yoga 20 år för att få lyfta filosofiska frågor. Det är en grundutbildning så låt det vara en introduktion till att öppna upp för den rikedom som filosofin kan ge oss.

PS. Yoga Alliance är på inget sätt någon garanti för detta. Det finns yogalärarutbildningar som är registrerade hos Yoga Alliance som fått kritik för de är bristfälliga (snällt uttryckt). Och de utan någon som helst certifiering som är ännu mer omfattande. Så gör din research och gå på innehåll, inte yta.

Bonus: tid för samtal
Med späckade scheman har man inte alltid tid att smaka, testa, ifrågastätta och landa. Under alla utbildningar jag varit med på, som elev och utbildare, har jag verkligen insett vikten av att ha tid för samtal. Så det inte blir att bara checka av på Att-göra-listan och gå vidare. Jag ska också säga att det inte bara ska vara mållöst prat. Utan struktur eller röd tråd. Om jag har betalt pengar vill ja lära mig något, inte bara sitta och lyssna på andra prata om sina problem, eller höra lärare dela sitt privatliv. Det är liksom en fin avvägning.

Lyx/mervärde
Att lära sig anpassa klasser för gravida, skadade eller seniorer, eller hur du håller PT-yoga eller yinklasser är en extra lyx. Det är ingen självklar del av en yogalärarutbildning.
Det är just en grundutbildning, du kommer inte bli klar. Men du är värd en gedigen grund. Jag har fått frågan flera gånger om vad man ska gå efter att ha gått en grundyogalärarutbildning. Mitt svar är; gå en till. Det finns massor att lära, jag har gått två grundutbildningar, en avancerad och måååånga vidareutbildningar. Vi blir liksom inte klara. Olika utbildningar har olika lärare, kompletterande information och du kommer ta till dig annan information vid olika tillfällen så du kommer inte ha gått någon i onödan.

En yogalärarutbildning kan vara så mycket mer än bara lära sig massa positioner. Vill du få en gedigen förståelse för kroppen i rörelse, kunskap om hur du lär ut yoga för olika behov och framförallt få djupare kontakt med dig själv är Everyday Yoga School 200h yogalärarutbildningen för dig.

Läs mer:

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.