Själ & Kalibrering

Skapa ny morgonrutin – skippa snoozen!

Är du en sån som har 3 alarm inställda på morgonen för att ens ha en chans att komma upp ur sängen?
Med 10 som den magiska siffran för antal gånger du trycker snooze innan du ens funderar på att lämna den varma tryggheten som ditt täcke erbjuder? I det här inlägget får du läsa om några av fördelarna med att vakna upp tidigt, varför att snooze inte är bra för dig och hur du kan skapa en ny morgonrutin som innehåller yoga eller meditation.

För att bryta snoozemönstret gäller det att sätta en rutin och hålla dig till den. För att skapa en ny vana, måste du hålla i det nya beteendet ett tag. En del säger 21 dagar, andra om 12 veckor. Så var tydlig för dig själv med varför du vill skapa ny morgonrutin, och kom ihåg den intentionen när det känns motigt. (För alla förändringar känns motiga, vi är programmerade så). Här är några förslag på saker att använda som motivation att gå upp tidigt och skippa snoozen:

5 fördelar med att gå upp tidigt

  1. Du sätter tonen för dagen och börjar ”on a high note”, istället för att starta dagen med tanken ”neeeeej, vill inte”
  2. Du bestämmer över dagen, den bara inte råkar hända dig. Att vakna upp tidigt kan hjälpa ge dig en känsla av att du har riktning, att du orkar möta dagens utmaningar med en rak rygg och klar energi.
  3. Du hinner äta frukost vilket minskar risken för blodsockerdippar och småätande under dagen. Vilket i sin tur kan minska huvudvärk och bristande fokus under dagen.
  4. Du får tid att meditera, yoga, promenera eller träna på morgonen – vilket är oslagbart!
  5. Du blir mindre stressad och mer grundad, vilket lägger grunden för att ta bättre beslut under dagen, ökad produktivitet, och minskar risken att du reagera i affekt. Du kommer kunna agera mer i linje med din sanning.

4 anledningar varför snooza INTE är bra för dig 

  1. Att snooza rubbar din inre klocka. Om du skapar sömnrutin där du går och lägger dig samt vaknar ungefär samma tid varje dag kommer kroppen vänja sig vid det, du få sova bättre och bli mer balanserad. Att följa din inre klocka kan även hjälpa dig med din mentala hälsa. I en artikel från 2018 vill författarna påvisa att utöver att livsstil och miljö påverkar din dygnsrytm din mental hälsa. Dålig sömnkvalité = försämrad mental hälsa.
  2. Snoozning ger såkallad sömnfylla, alltså att du vaknar upp dåsig istället för pigg. Den tiden du snoozar och tänker att du ”tjänar” några minuter gör du precisa motsatsen. De minutrarna är inte kvalitétssömn. När alarmet ringer flera gånger blir din kropp och hjärna, förvirrade och lite trögfungerande, även kallat sömnfylla eller inertia på engelska. Den lite dimmiga känslan kan följa med dig under hela dagen, och resultera i att ud aldrig känner dig helt pigg eller utvilad. 
  3. Hormonrubbingar. Melatoninet är hormonet som reglerar din sömn, på morgonen minskar det och du vaknar. Då ökar även påslaget av bland annat kortisol, serotonin, dopamin och adrenalin för att du ska stiga upp och ta dig an dagen. När du ligger kvar stör du signaleringen och frisättningen av dessa hormoner vilket gör det svårare att gå upp.
  4. If you snooze, you loose – your REM. När du snoozar avbryter du din naturliga sömncykel och går miste om REM-sömn då det är svårt att komma ner till den sömnen mellan snoozningarna. I en studie från 2011 såg man att för lite sömn, eller sömnrubbningarna, gav sämre fokus under resten av dagen och försämrad prestation.

Grunden i din nya morgonrutin
Nu när du är taggad på att bli boss över din morgon kör vi igång!
Att börja din dag med en inre avstämning för att sätta intention och riktning gör så stor skillnad
Hur skulle du vilja börja din dag?
Vad vill du sätta för ton?
Vilken riktning vill du sätta?
Det behöver inte ta tid, jag lovar att lite räcker lång väg!

Det handlar det om att se till ens egna liv, förutsättningar och behov.
Ge dig själv utrymme och möjlighet att faktiskt följa din morgonrutin. 90 minuter varje dag oavsett vad som sker är liksom inte görbart.
En del får mer gjort på kvällen.

Jag, som ni kanske vet, är en hardcore morgonperson. Får jag till min yoga, meditation och långsamma start är det som att resten av dagen levlar upp 5 nivåer. Det blir sådan stor skillnad på ork, fokus och motivation.
Hur vet jag det?
För att jag har testat mig fram och hittat det som funkar för mig. Tyvärr finns ingen standardlösning, inget garanterat facit som passar alla. Du måste börja med något och se om det funkar för dig.
Om inte får du prova något nytt. Om det funkar – rocka på det!

Vissa morgnar har jag all tid i världen, andra ska jag snabbt iväg.
Det påverkar såklart vad jag gör, därför har jag två förslag på hur din morgonrutin kan se ut:

  • Förslag på kort morgonrutin:
    – 3-5 minuter meditation eller skrivande reflektion
  • För de långa morgnarna:
    – gör en ritual av det, tänd ljus, rökelse, använd olja, koka te
    – skrivande reflektion, få upp och ut det som porlar inom dig
    – 15 minuter meditation

Oavsett om du har mycket eller lite tid till dit förfogande ta dig den stund du har att vakna och stämma av, checka in, kalibrera innan du slår på mobilen eller öppnar datorn. Det är ett av de bästa tipsen jag vill ge.
OCH! om du vill se mig prata mer om morgonrutiner spana in den här IGTV-klippet

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Upptäck mer från Vevve Löwenbok

    Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

    Fortsätt läsa