Själ & Kalibrering

Lär dig surfa på dina känslovågor

Att surfa på känslovågorna är en liknelse jag ofta använder med mina samtalsklienter. Dels jag tycker att den symboliserar känslornas förlopp så bra. Dels för att den också visualiserar att den sunda, följsamma och aktiva relationen vi kan ha med våra känslor.

Dina känslor som vågor

Till att börja med delar vi upp känslor i emotion och sensation.
Emotion är det talade språket vi om hur vi som människor tänker och klassificerar läget. Exempel på emotioner är: glad, nyfiken, arg, förvirrad, osäker, bitter, förväntansfull.

Sensation är de fysiska förnimmelser som infinner sig i din kropp.
Exempel på sensationer är: mjuk, tung, trängd, stum, stel, pirrig, pulserande.

Dina känslor tar alltså form på båda dessa vis och tillsammans utgör de din upplevelse.
När den samlade upplevelsen tar form kan det ske i lugna skvalp, pendlande höjningar och sänkningar, eller som gigantiska 15-meters vågor som tornar över oss.

Långsamt eller kraschande kommer vågen inom oss. Ibland kan vi stå stadigt och låta svallningarna komma och gå, oftast är det lättare när vattenhöjningen ”når oss till vaderna”. Ibland blir vi överväldigade och paralyserade av känslorna som kommer inom oss och kan inte styra vad vi gör, oftast vad som sker när ”vågen reser sig som ett flervåningshus”.

Vad jag menar med att surfa på känslovågorna

Ibland kommer den där oväntade vågen av känslor. Det kan var en liten våg, en större våg eller till och med flera vågor. Kanske känner vi oss överväldigade av den, och väljer att trycka undan vågen.

Kanske har vi kapacitet och kunskap så att vi kan surfa på vågen – oavsett storlek.

Precis som att du stärker muskler i gymmet eller löpspåret behöver du träna upp din teknik och ork att möta och hantera din känslor – du behöver träna på att surfa på dina känslovågor.
Vad jag menar med det är dels att träna upp nervsystemet att finna en känsla av trygghet, och snabbt kunna påminna dig själv om att, även om dina känslor är 100% valida och verkliga, behöver de inte få fri lejd att köra över dig. Påminna dig som att du kan reglera intensiteten och ta sans över situationen.

Det här kan du träna upp genom att öka din psykologiska flexibilitet, genom att stärka din emotionella intelligens (EQ), med nervsystemsregleringsövningar, självmedkänsla (self compassion) eller övningar så som self havening.
Och med andra typer av kroppsbaserade stresshanteringsövningar och metoder som kombinerar kroppsmedvetenhet med kognitiv kontextualisering.

Precis som att löpning bidrar på sitt värdefulla sätt till kroppens välmående, yoga på sitt sätt, skogspromenader, dans och simning på sina sätt. Kan också olika metoder bidra på sina värdefulla sätt för att hjälpa dig lära dig surfa på dina känslovågor.

Hur mycket du än tränar, kan det ibland när vågen kommer vara så att vi bedövar för att undvika vågen, och det är helt okej!
För du behöver inte alltid surfa på vågen.

Vill du höra mer om att surfa på känslovågor gästar jag Petra Kalla i Yogaterapi-podden där
vi pratar om förkroppsligade känslor. Podden finns på Spotify, iTunes och där poddar finns.

Du behöver inte alltid surfa vågen!

För ibland är vi inte redo att surfa på vågen. Vi tror att vi måste då vi blir lärda att ”det är ju det som är poängen med yoga/andlighet/personlig utveckling”. Så vi slänger oss ut och knockas av vågen och blir mer rädda, mer traumatiserade, mer benägen att undvika känslorna.

Undvikande är en funktion skapt för att vi inte ska ge oss ut på brädan innan vi är redo att surfa. Och slippa förlora oss i vågen.
Undvikande är en sund funktion vi vill ha tillgång till, och vi vill lyssna på (men inte alltid följa).

Tänk dig undvikande som att du lämnar brädan och vågen för att klättra i en båt som tar dig långt bort. Så att du slipper bli knockad och överväldigad.
Men också så att du kan studera vågen.

Undvikande kan vara att se på tv, fylla tystnad med att ständigt vara upptagen eller liknande.
Vi kan också undvika vågen genom att använda mer själsamma resurser. Resurser kan vara yoga, träna, andas, måla, meditera med mera. Övningar som görs med medvetenhet men som ändå skapar lite avstånd till att vara i, och möta, känslorna. Nämnda resurser kan såklart också användas för att bedöva – intention och närvaro är poängen.

När vi använder våra resurser lämnar vi fortfarande surfbrädan och vågen för att sätta oss i båten. Men båten stannar kvar så att vi kan se vågen komma, och skapa förståelse för hur vi kan surfa den nästa gång.
Utan att svepas med.

När vi tränat upp residens och kapacitet, DÅ är vi redo att surfa vågen!
Så ta din tid, klanka inte ner på dig själv när du lämnar surfbrädan för båten. Om du vill träna upp din surf-förmåga var uppmärksam på om båten undviker vågen, eller om den stannar kvar.

Inget sätt är rätt för alla. Ingen teknik, metod, guide eller förklaringsmodell funkar för alla.
Känn in vad som resonerar med dig och börja där.

Bli känslostark – onlinekursen för dig som vill lära dig att surfa på känslovågen

Bli Känslostark är onlinekursen som jag och Sandra Aggemo har tagit fram för dig som vill lära dig att surfa på dina känslovågor istället för att bli knockad av dem
Och för dig som vill påbörja ditt utforskande av dem, för att lära känna en så viktig del av dig själv.

Kursen är online. Du får förinspelat material som du kan göra när du vill och du har möjlighet att lyfta tankar och funderingar med mig och Sandra en gång i veckan då vi samlas via zoom. Vi har också en facebook-grupp där jag och Sandra svarar på frågor och delar idéer och funderingar.
Där kan också dela och ta del av andras upplevelser från sitt känsloutforskande, något som är så viktigt för att hitta den där tryggheten vi pratade om tidigare.

Kursen börjar den 24:e oktober, läs mer om kursen Bli känslostark här och boka din plats med ett mail till info@veronicajaderlund.se

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.