Själ & Kalibrering

Hur KÄNNS dina känslor – emotion vs sensation

Hur känns det när du är glad? Känner du dig bubblig, pigg, pulserande? Och när du är arg, hur känns det då? Brännande, frustande, tungt, otåligt? Eller känns det… inte alls?
Emotion- och sensationshjulet kan vara en hjälp för dig som vill lära dig att uppmärksamma hur dina känslor känns. Och finna orden som förmedlar det.

När vi pratar om våra känslor kan det vara hjälpsamt att dela upp dem i emotion och sensation.
Emotion är hur vi tänker att vi tänker och pratar om hur vi mår, och hur vi klasser hur vi ser på andra hur de mår.
Exempel på emotion är: glad, arg, ledsen, överraskad, irriterad, förundrad.

Sensation är de fysiska förnimmelser som du upplever i din kropp.
Exempel på sensationer är: pirrig, hoppig, tom, tung, dränerad, bedövad, varm.

Här är ett utförande av ett emotions- & sensationshjul för att ge förslag några emotioners sensationer:

Att sätta ord på kan vara hjälpsamt

Att sätta ord på emotioner och sensationer kan vara hjälpsamt för dig som på frågan ”hur känns det?” blir nollställd och inte kan känna något.
Det kan också vara hjälpsamt för dig som på frågan ”hur känns det?” kastas in i en orkan av känslor, tankar och förnimmelser.

För dig som har svårt att känna något: det pågår alltid saker inom oss, ibland behöver vi träna upp vår förmåga att uppmärksamma det. Om du vill träna på det, använd hjulet och orden som förslag att stämma av med något du kanske kan förnimma inom dig. Ju mer du börjar träna på detta, alltså prata om det och tänka på det, ju mer signalerar du till kroppen att du faktiskt vill lägga märke till vad som pågår. Och ju mer kommer du börja känna.

För dig som känner allt: använd hjulet för att börja urskilja konturer i känslostormen. När vi känner allt och intensivt har vi svårt att skilja känslorna från varandra, det behöver göra att att sortera känslorna från varandra för att kunna urskilja vart de kommer ifrån och vart du kan börja för att reda ut det. Jag använder bilden av M&M’s ibland; samla alla gula i en hög, alla röda i en annan, de blåa, gröna och bruna i vardera högar.
Då blir det lättare att få en översiktsbild och skapa en handlingsplan.

Att sätta ord på kan vara begränsande

För en del är det befriande att börja hitta orden. För andra kan det vara begränsande. De upplever att orden inte finns där och fastnar i att försöka hitta ord istället för att kunna känna vad som rör sig inom dem.

Då föreslår jag att du struntar i orden och tränar på att uppmärksamma förnimmelserna, sensationerna, färger, bilder, minnen och allt det andra som vårt inre använder för att kommunicera med oss.

Om orden är begränsande: släpp dem!
Gör det som hjälper dig vara med dig själv.

Bli känslostark – onlinekursen för dig som vill bli vän med dina känslor

Emotion- & Sensationshjulet är en av de övningar som finns med i kursen Bli Känslostark.
Kursen för dig som vill påbörja utforskandet av dina känslor, för att lära känna en så viktig del av dig själv.

Kursen är online. Du får förinspelat material som du kan göra när du vill och du har möjlighet att lyfta tankar och funderingar med mig och Sandra en gång i veckan då vi samlas via zoom. Vi har också en facebook-grupp där jag och Sandra svarar på frågor och delar idéer och funderingar.
Där kan också dela och ta del av andras upplevelser från sitt känsloutforskande, något som är så viktigt för att hitta den där tryggheten vi pratade om tidigare.

Kursen börjar den 24:e oktober. Läs mer om kursen Bli känslostark här och boka din plats med ett mail till info@veronicajaderlund.se

Vill du lära dig mer om dina känslor

Bli Känslostark – anmälan är öppen

Jag känner alla mina känslor vs Jag känner inga av mina känslor

Lär känna dina känslor – Känslohjulet

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

1 Comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.