Själ & Kalibrering

Jag känner alla mina känslor vs Jag känner inga av mina känslor

group of people having neon party

Att navigera i känslostormar…

Jag har alltid känt mina känslor så oerhört intensivt, de har varit stormar och tsunamis och inte gått att undvika. Länge var jag så överväldigad av dem att jag inte ens hade förmåga att veta vart jag skulle börja för att ta mig ur det kaoset. Jag var rädd att jag skulle tappa fotfästet och aldrig komma ut ur tyfonen.

Men den där inneboende kraften, den vi alla har inom oss, den som aldrig försvinner, som aldrig tappar fotfästet, den gav mig andningsutrymmen där jag kunde stå kvar och inte bli utslagen av känslovågorna. Och i de små pauserna kunde jag känna hur min inre kompass visade mig min riktning. Först uppfattade jag det som en knapp viskning, men ju mer jag följde vägledningen, ju mer jag våga stå i mina känslor ju lättare blev det att navigera.
Jag började hitta sätt att kommunicera med mina känslor. Lyssna på dem, förstå dem, inte längre bli styrd av dem.

Eller lära sig uppmärksamma att det finns känslor

I mitt arbete med samtalsklienter träffar jag de som är där jag varit, de som letar efter de där andningsutrymmena, som önskar lära sig surfa sina känslovågor.
Jag träffar också många som har haft det precis tvärt om, de har har svårt att känna sina känslor. De känner oftast inga fysiska förnimmelser (sensationer) och kan inte konkretisera tankar om sinnesrörelser (emotioner).
De har inte heller reflekterat över just denna skillnad – mellan emotion och sensation. Vilket bara i sig brukar vara ett stort steg på deras resa att lära känna sina känslor och bli känslostark.

Exempel på emotioner är: arg, ledsen, glad, frustrerad, besviken, exalterad
Exempel på sensationer är: tung, spänd, rymd, pirrig, snörpt, pulserande, kvavt

Hur just du känner (fysiska sensationer) när du är arg skiljer sig kanske från hur jag känner när jag är arg. Och, hur din ilska känns vid ett tillfälle behöver inte vara samma som vid ett annat tillfälle. Men ju mer du börjar lägga märke till sensationer och emotioner ju mer kommer du att lära känna nyanserna. Lära känna dina känslor.

Tips för dig som känner alla dina känslor

Om du känner att du blir överväldigad av dina känslor brukar jag arbeta med att första etablera trygghet. För en del kommer en tydlig bild av en situation eller person upp när jag säger trygghet, för andra är det svårt att hitta någon bild eller person eller känsla som de kopplar till trygghet. Då kan det hjälpa att försöka hitta något eller någon som känns neutralt, för att komma bort från den oroliga känslan som kan finnas när vi känner oss överväldigade av känslor.

Syftet med tryggheten eller neutraliteten är just den, att bryta den intensiva upplevelsen av att vara vilsen i känslorna. Genom att ta sig till trygghet eller neutralitet kan du etablera det där andningsutrymmet och byta riktning.

Den övningen jag första brukar jobba med mina samtalsklienter är Pendling, jag har en video med en variant av den övningen på Youtube om du vill prova den.

Tips för dig som inte känner dina känslor

För dig som inte känner dina känslor skulle jag föreslå att försöka börja bli medveten om vad som pågår inom dig. För det pågår något inom dig, det kan jag nästan garantera.
OBS! Här vill jag lyfta att det ibland är så att kroppen stänger av vår uppmärksamhet om det som pågår för att det känns för jobbigt. Det kan vara till följd av ett trauma eller en stressig period. Det kan också vara till följd av att vi bara lärt oss att inte lyssna.
Men skulle det vara så att du börjar träna på att lyssna in och du känner att det blir för överväldigande skulle jag rekommendera att du slutar och fortsätter när det känns mindre intensivt, alternativt att du uppsöker någon att utforska dina känslor med. Någon som kan hålla dig och hjälpa dig att inte försvinna in i känslorna.

För att träna upp kroppsmedvetenhet och bli mer medveten om dina sensationer kan du: massera dina fötter och uppmärksamma hur trycket känns. Eller stryka eller klappa på dina ben eller armar. Placera två fingrar på halspulsåder eller handleden och känn din puls, eller försök lägga märke till hur kläderna känns mot din hud när du rör dig.

För att träna upp din emotionskännedom kan det vara hjälpsamt att använda dig av Känslohjulet för att få förslag på olika emotioner. I den här artikeln berättar jag mer om hur du kan arbeta med Känslohjulet.

Bli känslostark – onlinekursen för dig som vill bli vän med dina känslor

Det här är några av de övningar som finns med i kursen Bli Känslostark. En kurs som jag och Sandra Aggemo har tagit fram för dig som vill bygga en relation med dina känslor.
För dig som vill lära dig att surfa på dina känslovågor istället för att bli knockad av dem
Och för dig som vill påbörja ditt utforskande av dem, för att lära känna en så viktig del av dig själv.

Kursen är online. Du får förinspelat material som du kan göra när du vill och du har möjlighet att lyfta tankar och funderingar med mig och Sandra en gång i veckan då vi samlas via zoom. Vi har också en facebook-grupp där jag och Sandra svarar på frågor och delar idéer och funderingar.
Där kan också dela och ta del av andras upplevelser från sitt känsloutforskande, något som är så viktigt för att hitta den där tryggheten vi pratade om tidigare.

Kursen börjar den 24:e oktober, och om du bokar din plats senast den 9:e får du 10% boka tidigt rabatt. Läs mer om kursen Bli känslostark här och boka din plats med ett mail till info@veronicajaderlund.se

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

2 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.