Själ & Kalibrering

Lär känna dina känslor – Känslohjulet

Vårt språk färgar vår upplevelse. Våra ord kan begränsa vår förståelse för hur vi känner, eller hjälpa oss att kontextualisera och förhålla oss till det som pågår.

Dr. Brene Browns bok Atlas Of The Heart , som hon också gjort en miniserie på HBOMAX utifrån, pratar om just detta. Och Dr. Lisa Feldman Barrett pratar i sin bok How Emotions Are Made om att ju mer finkorniga (detaljerade) vi kan vara i att nyansera våra känslor och mer korrekt benämna dem, ju bättre kan vi möta dem.

Känslohjulet, så kan du använda det

  • Börja i den innersta cirkeln och känn efter hur de olika känslorna känns (emotionernas sensationer).
  • Sen väljer du en emotion, säg Glädje och går vidare till den andra ringen och de fyra nyanserna av glädje.
  • Hur känns Lycka, Samhörighet, Fridfullhet och Optimistiskt i dig?
  • Och hur skiljer de sig från varandra?
  • Så fortsätter du hjulet runt.
  • Nästa gång du känner en känslovåg komma försöker du urskilja vilken nyans av Ilska/Sorg/Rädsla/Glädje/Överraskning/Kärlek du känner.

Hur känner du över din kontakt med dina känslor idag?
Tycker du att det är lätt eller svårt att nyansera och urskilja dina känslor?
Eller känns det som att du bara har tillgång till den innersta cirkelraden?

Ladda ner Känslohjulet

Sedan jag postade Känslohjulet på instagram förra veckan har den sparat över 500 gånger och jag har fått fler förfrågningar om att få använda den för sig själv, eller i sin relation eller på jobbet. Och självklart får du det!
Jag har baserat mitt hjul på Dr. Willcox’s hjul så använd på!

För en mer utskriftsvänlig version har jag gjort den här pdf:en med Känslohjulet och förklaringen hur du kan använda det. Samt kalibreringsfrågor som också är tänkta att hjälpa dig börja lära känna dina känslor.

Bli känslostark

Vill du lära känna dina känslor så att du kan använda deras inneboende kraft som den tänkta medfödda vägledning de är tänkta att vara kanske Sandra Aggemos och min onlinekurs ”Bli känslostark” är för dig. Den går snart att anmäla sig till så håll utkik 😉

Lycka till!
/Vevve

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

2 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.