Själ & Kalibrering

Tacksamhetsträning – så kan det förändra ditt liv

Den här tisdagen blev jag påmind om en livsstilsförändring jag gjorde för några år sedan, jag började med TacksamhetsTisdagar. Många människor hade såklart tränat på tacksamhet innan jag började men för mig var det ett paradigmskifte att fokusera på det jag var tacksam för, istället för att älta det som irriterade mig.

Att vara tacksam, träna upp den förmågan handlar inte om att blunda för det som inte funkar, eller att i tysthet ta emot att bli felbehandlad.
För mig handlar det om att uppmärksamma skönhet, glädje och vardagsmagi. Storheten i det lilla. Att forma en attityd jag vill möta världen med.
Jag är tacksam för vårt hus, samtidigt som det finns saker jag vill förändra.
Jag är tacksam för all kärlek, allt stöd och glädje som Martin ger i vår relation, och blir galen när han slänger smutsiga kallingar på golvet.

Det är inte rosa moln och enhörningar
Inte att bli världsfrånvänd eller naiv
Inte att blunda för allt obekvämt och bara vilja ha ”good vibes”. Det som kallas ”Spiritual Bypassing” – att använda spirituella idéer, ord, teorier för att undgå eller undvika att möta jobbiga situationer eller lösa känslomässiga problem.

Tacksamhetsträning för mig har varit att förändra min världssyn på djupet, och har hjälpt mig att vara mer närvarande, uppskatta det jag har, och släppa stress att jämföra mig med andra.

I en artikel från Harvard Health står att läsa:

With gratitude, people acknowledge the goodness in their lives. In the process, people usually recognize that the source of that goodness lies at least partially outside themselves. As a result, gratitude also helps people connect to something larger than themselves as individuals — whether to other people, nature, or a higher power.

In positive psychology research, gratitude is strongly and consistently associated with greater happiness. Gratitude helps people feel more positive emotions, relish good experiences, improve their health, deal with adversity, and build strong relationships.

De nämner också den känd studien där två läkare (Dr. Robert A. Emmon och Dr. Michael E. McCullough) jämförde en grupp som i 10 veckor dagligen skulle skriva ner vad de var tacksamma för. Med en grupp som under samma period skulle skriva ner saker som hade irriterat dem. De som fokuserade på tacksamhet var efter de 10 veckorna mer optimistiska och rapporterade att de kände sig mer hoppfulla och positiva om sina liv. De tränade också mer, samt hade färre läkarbesök än den andra gruppen.

I en artikel från UC Berkeley’s Greater Good Science Center delar de liknande resultat från en studie de gjort om personer som fick skriva ett tacksamhetsbrev i vecka i tre veckor. De fortsätter också att berätta hur de fann att de positiva resultaten kom oavsett om breven skickades eller bara skrevs för egen del. Och om vad forskarna såg när de röntgade brevskrivarna hjärnor skriver de:

We found that across the participants, when people felt more grateful, their brain activity was distinct from brain activity related to guilt and the desire to help a cause. More specifically, we found that when people who are generally more grateful gave more money to a cause, they showed greater neural sensitivity in the medial prefrontal cortex, a brain area associated with learning and decision making. This suggests that people who are more grateful are also more attentive to how they express gratitude.

Vill du läsa mer om tacksamhet har UC Berkeley’s Greater Good Science Center sammanställt en massa forskning om ämnet i deras text ”The Science of Gratitude”

Så vad kan du göra för att träna upp dina tacksamhetsmuskler?

  • Lägg in i din kalender att en gång i vecka sätta dig ner i 30 minuter och skriva ned vad du är tacksam för
  • Gör tacksamhetsreflektion till en del av din dagliga ritual
  • Gör en tacksamhetsburk. I den lägger du små lappar med personer och saker du är tacksam över. Och så drar du en lapp när du behöver påminna dig själv.
  • Säg tack. Ofta och mycket. Högt till andra, och tyst till dig själv.
About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.