Själ & Kalibrering

Vetenskaplig själfullhet

colorful polar lights over snowy mountain

I mitt självutforskande och mitt arbete är det två delar som tillsynes kanske uppfattas som antagonister, men för mig är självklara samarbetspartners; vetenskapen och själfullheten.
Vetenskaplig själfullhet är för dig som letar efter ett sätt att kombinera kunskap som är baserad på evidens och grundad i forskning – med själ, känsla, längtan och livspoesi.

Med vetenskap menar jag metodisk insamling och analys av information, kritiskt ifrågasättande och grundade slutsatser som går att generalisera.
Med själfullhet menar jag det som känns i din hjärtpunkt, det som pirrar, lockar, driver och griper tag om varje del av dig.

Jag behöver ingen vetenskaplig förklaring för att validera att jag blir hänförd av solnedgångar, känner mig totalt närvarande i snöfall och ålderdomlig trygg visdom när jag går i skogen.
Men det är fantastiskt att vetenskapen kan förklara varför jag känner så, och att jag inte är ensam. När vetenskapen förklarar varför jag känner som jag gör, och att ännu fler kan få känna den upplevelsen får jag också veta hur jag kan förmedla det på ett tryggt, inkluderande och inspirerande sätt.

För mig fråntar det inte från själfullheten att jag förstår varför de sakerna har de effekterna på mig som de har. Det bidrar till det!
Kroppen så cool och stark, naturen så invävd i vårt väsen och hjärnan så kapabel och vacker; hur kan det inte fylla mig mig tilltro?!

Vetenskap som förklarar det vi känner

Jag vill använda de här två delarna för att hjälpa dig hitta det som får dig att känna dig hemma i dig själv. Jag vill ge dig trygga, beprövade och inspirerande sätt att utforska de olika delarna av ditt liv. Så att du har olika sätt och metoder att hjälpa dig kalibrera när du känner dig vilsen och vill hitta din riktning igen.

Olika exempel på vetenskaplig själfullhet för mig är forskning om förundran, typ The nature of awe: Elicitors, appraisals, and effects on self-concept eller Awe and the interconnected self. Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz har också skrivit en bokmom Förundranseffekten.

Eller att få veta vad det är som gör att skogsbad berör och lugnar oss så; Medical empirical research on forest bathing (Shinrin-yoku): a systematic review.

Eller Katarina Bloms bok Tillsammanseffekten, där hon sammanställer forskning om hur relationer påverkar oss.

Förundran, natur och relationer hade sin fantastiska inverkan på oss innan vetenskapen började studera dem. Men forskningen kan visa varför och hur det skiljer sig för olika människor. När vi hittar beståndsdelarna kan vi också finna andra saker som ger helt eller delvis samma effekt, och då vet vi vad vi kan byta ut till om vi inte har tillgång till det första.

Vetenskaplig själfullhet – vad väcks i dig?

Vad kommer upp i dig när du läser vetenskaplig själfullhet?

Jag var i ett sammanhang förra hösten då jag berättade om det här för fösta gången och det var flera som resonerade så starkt med det. Så många som tog det till sig och ville prata mer om det. Som kände att vetenskaplig själfullhet träffade helt rätt i dem. Det här är från vårt samtal:

– Vetenskaplig själfullhet talar till att det är grundat och själfullt. Det kan förklaras och erkännas, appliceras på fler. För mig känns det vacker, fint och tryggt att det går att göra det själfulla mätbart.

– Vetenskaplig själfullhet gör det transpersonella konkret och grundat. Jag kan känna att det inom andlighet ibland blir hierarki, att någon är förunnad mystisk kunskap och därför står över den som inte vet det. Vetenskaplig själfullhet står inte över någon, det är tillgängligt och samlar alla på samma nivå.

– Alla får ta del av, får känna, uppleva och utforska den där delen av sig själva och livet som det kanske inte alltid fins ord för. Oavsett om de är andligt eller vetenskapligt lagda. Vetenskapligheten kan vara en öppning för dem som kanske känt motstånd till det subtila. De som känt att introspektion och självutforskning inte varit för dem.

– Jag har känt mig vilsen i känslorna värld, Vetenskaplig själfullhet ger mig en upplevelse av trygghet och att vara grundad. När jag inte hittar kontakt med mitt inre, inte förstår det transpersonella kan den vetenskapliga själfulheten ge en annan ingångsvinkel. Påminna om och öppna upp för vägen in.

– Vetenskaplig själfullhet täcker upp på alla plan. HELA jag får plats. Jag känner mig trygg i Vetenskaplig själfullhet. Jag vill och behöver fortfarande lyssna på min kropp och mitt inre, Vetenskaplig själfullhet fråntar inte från det, vilseleder inte från syftet.

– Vetenskaplig själfullhet är syntes, förening mellan två världar som ibland kan kännas oförenliga. Vetenskaplig själfullhet är det perfekta äktenskapet. Det är tillåtande, och bjuder in för att vara öppen för det nya, okända och omätbara. Det ena berikar det andra och båda blir större tillsammans.

– Jag har känt mig fast i forskning, vet inte hur jag ska ta mig vidare. Hittar ingen ingång i det mjukare, det känns som att de två motsätter varandra. Men vetenskaplig själfullhet låter de båda samarbeta. Jag kan ta båda för att hitta vägen till visdom – då blir det större. Vetenskaplig själfullhet håller mig grundan när jag undersöker det okända.
Med Vetenskaplig själfullhet får vi fler ord, fler sätt att mötas i det vi inte har ord för.

– För att kunskap och vetenskap ska bli effektfullt måste det finnas lager av själfullhet. Utan själfullet blir vi maskinoperatörer. När vi lägger till själfullhet till vetenskap händer något. Det är då vi öppnar upp för den mänskliga upplevelsen.

Saker som är vetenskaplig själfullhet för mig

person står under stenbåge framför stjärnhimmel
Natur
Familj och nära relationer: vuxen kvinna och senior moder ler mot varandra
Familj och nära relationer
Vänskap och glädje: tre kvinnor poserar för foto
Vänskap och glädje
två stora träd
Skog
white and black dog running on brown sand
Hundar och sällskapsdjur
Meditation och yoga
About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.