Mitt inlägg om 5 Yogamyter som inte är sanna blev riktigt populärt, och flera har efterfrågat fler inlägg i samma anda, så jag har bestämt mig att göra en Bloggserie om Yogamyter. Det första inlägget i serien hittar du här Yogamyt: Bli yogalärare i Indien är mer äkta
Idag tar vi oss an yogamyten att en stark core ger mindre ryggvärk, okej inte enbart en yogamyt, även en träningsmyt. Så blir två flugor i en ahimsasmäll.
Det här är något jag hundra procent, med all säkerhet, in i min kärna har vetat är sant.
För det fick jag lära mig någon gång på en utbildning, och så har jag hört det igen, och läst det och sagt det så det var en självklarhet att en stark core ger mindre ryggvärk.
Tills det inte var det längre.
Vad innebär ryggsmärta?
Ryggsmärta, specifikt ländryggssmärta, är en av de vanligaste orsakerna till att vi söker vård i Sverige. De flesta har, eller kommer någon gång under sitt liv, att uppleva smärta eller besvär i sin rygg. Ryggsmärta definieras som smärta eller obehag som hugger, moler, är konstant eller varierar. Det stannar i ländryggen eller kan stråla ut i säte och ben. Orsak vara känd och definiera, men ofta är den okänd och kan inte ses vid röntgen.
Träningsråd baserat på gamla idéer
De etablerade tankarna som finns och ligger till grund till de behandlingar och övningar som rekommenderas är ofta baserade på gammal forskning som säger att smärta eller annan ryggproblematik kommer från svaghet i bålmusklerna. Man har också sett att det inte enbart är bristande styrka som är orsaken till tappad funktion. Styrketräning kan faktiskt vara problemet. Fysiskt krävande övningar kan koppla på de afferenta smärtreceptorerna i musklerna, vilket då ökar den upplevda smärtan. Därför kan klassisk ”coreträning”vara en nackdel för personer med ryggsmärta då det bygger på spänningen.
Några sammanfattade poänger om feluppfattningar gällande ryggsmärta från ”The myth of core stability” av Lederman (2017) som förtydligar den komplicerade problematiken som ryggsmärta är:
- Svaga bålmuskler, och obalanser mellan buk- och ryggmusklerna är inte en skada, bara en normal variation. Svaga eller dysfunktionella bukmuskler leder inte till ryggsmärta.
- Uppdelningen av kroppen, i begrepp som skiljer core/kärnan från det globala muskelsystemet är en förenkling av kroppens faktiska funktion och samspel.
- Patienter som har fått lära sig komplexa bukaktiveringar som ska bibehållas/kopplas på dagligen, bör avrådas från att använda dem.
- Att stretcha bålmusklerna kommer osannolikt att ge något skydd mot ryggont eller minska återkommande ryggont.
- Corestabilitetsövningar är inte mer effektiva än, och kommer inte att förhindra skada mer än, någon annan form av motion eller fysisk terapi.
- Corestabilitetsövningar är inte bättre än någon annan form av övning för att minska kronisk rygg i smärta.
Alternativ kan ge bättre effekt än traditionell behandling
Carvalho et al (2016) fann i sin studie att placebo gav mer lindring mot ryggsmärta. Deltagarna visste alltså om att det var placebo de tog, och ändå såg man stora skillnader i jämförelse med den traditionellt rekommenderade och använda behandlingen.
Wippert & Wiebking (2018) har tittat på hurmindfulness-based stress reduction (MBSR) hjälpt patienter med ryggsmärta att reducera smärtan. Då man vet att smärta kan vara ett resultat av flera biopsykosociala faktorer, undersökte de om MBSR kunde hjälpa koppla från stressmekanismerna, som i sin tur då reducerade den upplevda smärtan.
Så vad ska jag göra då?
Det är såklart inte tillräckligt att ligga/sitta stilla och chilla. Det kanske hjälper att minska stresspåslaget och hantera akuta skador, men du måste också rör på dig.
På olika sätt, kroppen vill ha rörelse! Vilken mängd, belastning och tempo som är rätt för just dig går inte att generalisera tyvärr. Inte heller går det att säga att coreträning specifikt kommer hjälpa dig eller din patient med ryggsmärtan.
Läs också Saras blogginlägg Fyra myter om din ryggrad i yogan.
Och Hanna Brus inlägg Myter och tveksamma påståenden kring ryggsmärta.
Källor:
Ja, jag enbart valt källor som stödjer min tes, jag inser problematiken i det. Jag har medvetet valt att lägga upp det på det här sättet för du har förmodligen redan överrösts av källor, artiklar och inlägg om hur en stark core ger mindre ryggvärk, det här inlägget är tänkt som en motvikt till det.
Carvalho, C., Caetano, JM., Cunha, L., Rebouta, P., Kaptchuk, TJ., Kirsch , I. Open-label placebo treatment in chronic low back pain: a randomized controlled trial. Pain. 2016.
Lederman, E. The myth of core stability. CPDO Online Journal. 2007.
Wippert, PM., Wiebking, C. Stress and Alterations in the Pain Matrix: A Biopsychosocial Perspective on Back Pain and Its Prevention and Treatment. Int J Environ Res Public Health. 2018.
No Comments