Yogalärare som yrke

Jag älskar det jag gör, men jag jobbar inte gratis

Som egenföretagare har jag möjlighet att jobba med det jag älskar, styra min tid, vara kreativ och utveckla mig inom de områden som väcker min passion. Jag får också lägga en del tid på att förklara för kursdeltagare varför de behöver betala för tjänsten de köpt.

Jag har drivit eget företag sedan 2012. Då jag inte hade någon i min närmaste krets som var egenföretagare när jag startade hade jag inte så mycket koll på vad det innebar när jag drog igång. Jag var van vid fast lön, stadig löneökning, att någon annan sparade min pension och som privatperson lade jag inte mycket tanke på kostnader, avbokning eller policys.

Det här är inte ett inlägg för att fiska sympati, jag älskar att driva eget, med alla äventyr och utmaningar det innebär. Det här är ett inlägg för att uppmärksamma dig som, liksom Vevve pre-2012, inte har reflekterat över vad det innebär att vara egenföretagare.

Flera års kunskap och erfarenhet

När du bokar ett samtal eller en utbildning hos mig tar jag inte bara betalt för den tiden jag ger dig just då. I priset ingår även min kunskap och erfarenhet och saker som lokalhyra samt eventuellt material.

I den här artikeln har jag gjort ett räkneexempel på hur många klasser, eller PT-kunder en yogalärare måste ha för att få ut 15,000 kronor i lön efter skatt. Det går såklart att applicera på frisörer, samtalsterapeuter, massörer mm.
Dock är det räkneexempel enbart exklusive kostnader. För att få en reell kalkyl behöver vi också, utöver de kostnader jag nämnde ovan, ta med:

  • Pension
  • Hemsidekostnad
  • Internet
  • Dator/mobil
  • Tid på sociala medier för marknadsföring
  • Annonskostnader
  • Förbrukningsmaterial
  • Vidareutbildning
  • …Bland mycket annat

Stort företag vs Litet företag

När du köper en tjänst eller vara av ett större företag finns större kapital. De massproducerar ofta och de kan även köpa in i större partier därmed få ner utpriset. Det är därför deras priser är lägre och frakten fri, samt köpevillkoren lite mer bjussiga. Hos mindre aktörer finns (oftast) mindre kapital och ovan nämnda fördelar uteblir, vilket är några faktorer som leder till högre pris.

I mitt fall kan jag jämföras med ett etablerat utbildningsföretag som har flera hundra, om inte tusen elever per år och och jag ca 50. Det påverkar såklart flera aspekter, och även det ekonomiska.

Varför det här rör dig

Varför ska jag bry mig om, eller betala för, allt det där” tänker du. För att det är vad jag, och de flesta egenföretagare, behöver för att driva verksamhet. Så att du kan yoga, klippa håret, få massage, få hjälp med bokföringen och mycket mer.

Avbokning minst 24-timmar innan, eller bindande anmälan och ingen återbetalning för en kurs, är för att skapa säkerhet och garantera inkomst för oss.

Jag är så tacksam för alla som ger mig förtroendet att arbeta med dem, på utbildningar, workshops eller i samtal. Jag försöker vara tydlig med mina köpvillkor samt flexibel med dem när livet händer. Ofta löser vi det, men någon gång har jag och den andra parten inte kommit överens.
Ett tips till företagare är att vara övertydlig med köpevillkoren. Och till konsumenten att läsa köpevillkoren eller dubbelkolla när du bokar för att veta om det passar dig.

Men om vi ska ha förståelse för er som företagare ska väl ni ha förståelse för oss, livet händer och ibland krockar saker”. Absolut och därför försöker de flesta av oss vara flexibla, erbjuda plats vid annat tillfälle, ge rabatt eller vad vi nu kan bistå med. Men det är oerhört vanligt med sista minuten-avbokningar, och då står vi där med alla kostnader som vi åtagit oss för dig, men inga intäkter från dig för att täcka dem. Det blir att vi betalar för att jobba och det är inte hållbart.

Till dig som bokar en tjänst eller handlar hos mindre aktörer: jag hoppas att du med den här texten fått en inblick i hur några av oss jobbar bakom kulisserna för att kunna erbjuda våra tjänster till dig.

Tack för att du stöttar en smårföretagare
/Vevve

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

1 Comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.