Själ & Kalibrering / Yoga & Rörelse

White privilege, Rasism och Spiritual Bypassing i självhjälpsvärlden

White privilege, rasism och Spiritual Bypassing har uppmärksammats hos business coacher/ självhjälpsentreprenörer/female empowerment influencers. Det här är personer som profilerar sig som autentiska, relaterbara, omtänksamma och vill dig (och ditt företag) väl – men är egentligen själva väldigt privilegierade, rika och har bevisats vara ointresserade av att hjälpa någon och egentligen bara vilja profitera på kvinnors önskan att skapa ett mer hållbart liv.
Det som uppmärksammats är att dessa stora (vita) profiler i vissa fall spelat okunniga om rasism och maktmissbruk från de egna leden, och i andra fall inte tagit avstånd från, eller tillochmed stöttat, QAnon och våldtäktsmän.
Detta för att inte förlora kunder, följare och i slutändan intäkter.

Dessa personer framställer sig som etiska företagare och som vill stärka kvinnor. Kvinnor som fortfarande är projektledare hemma, som får lägre betalt, som blir utbrända i mycket större utsträckning, och som lockas av dessa storslagna budskap. Om hur de, om de bara köper den här kursen, äntligen kan få den frihet de längtat efter. Och om de jobbar riktigt hårt kan de bli lika framgångsrika som de här profilerna – det handlar bara om att lägga manken till och hitta sin nisch! Men i verkligheten är det en väldigt otillgänglig livsstil som är få förunnade, och de här profilerna utnyttjar kvinnorna, samt att deras beteende upprätthåller rasistiska och misogyna strukturer.

Det handlar inte om dig

Jag villl börja med att säga att det här samtalet inte handlar att skambelägga dig som gillar någon av dessa profiler. Jag har följt flera av dem och konsumerat deras produkter – vi är inte dumma, och har inte gjort fel för att vi gillar dem eller deras budskap, deras marknadsföring är att tilltala vår önskan om en djupare mening och mer närvarande liv.

Se IG LIVE eller lyssna på PODCAST

Vill du höra mig och Jazmine gå in djupare på ämnet kan du se oss här på Instagram eller lyssna på Kalibrera din inre kompass-poddavsnittet

White Privilege – du kan inte friställa dig från samhällsstrukturerna

Vi börjar med kontext:
Vad är White Privilege?
White privilege är ett begrepp som syftar till de privilegium vita personer får i samhället jämfört med färgade. Här är det också viktigt att komma ihåg att olika personer kan ha privilegium i ett sammanhang, och inte ha det i ett annat.
Exempelvis är kvinnor som grupp ofta underprivilegierade i jämförelse med män som grupp. Men det kan finnas situationer där en kvinna är mer privilegierad än en man.
Vita kvinnor som grupp är å andra sidan mer privilegierade än färgade kvinnor – det är så kallad intersektionaliserad feminism: att inse att det finns fler faktorer än kön som leder till att person blir utsatt för förtryck eller diskriminering.

Läsvärd länk om White Privilege och kvinnor

Spiritual Bypassing och hur det gör skada (toxic positivity)

Vad är Spiritual Bypassing?
Spiritual Bypassing är ett begrepp myntat av John Welwood, och innebär att använda spirituella idéer, teorier, tekniker för att kringgå eller undvika olösta känslor känslor, obekväma situationer eller emotionella sår.
I den här typen av kontext kan det innebära att säga åt färgade personer att deras ifrågasättande/ frustration/ ilska/ irritation är negativ energi som attraherar att de blir behandlade på ett visst sätt, dvs victim blaming: att det är deras egna fel att de blir utsatta för rasism. Att de ”med en bättre attityd” skulle nå högre vibrationer och då inte hamna i den typen av situationer, eller känna ilska om de gjorde det.

Läsvärd länk om Spiritual Bypassing

Hur White Privilege och Spiritual Bypassing bidrar till, och möjliggör, rasism

Vita vill gärna positionera sig själva som individer och inte som del av en struktur, eller ett sammanhang – och säga att de har kämpat sig till sin position. Det i sig är white privilege att kunna välja att göra det och tro sig själv vara fri från strukturer.
Genom att blunda för de samhälleliga strukturer som finns, och hur de ger vissa fördelar samtidigt som de diskriminerar andra, fortsätter man att bidra till upprätthållandet av de strukturera.

Det är inte förenligt att profilera dig som en person som vill stärka kvinnor, skapa samhällsförändring och självhjälp eller personlig utveckling och samtidigt inte stå upp för alla kvinnor oavsett färg, socialekonomisk status eller funktionsvariation.

Coacher vi pratar om i LIVEen/Poddavsnittet

Rachel Hollis – påkommen flera gånger med plagiering, direkta citat men också blivit ifrågasatt för fatshaming och tondövhet för sin hey gurrrl-stil approprierad av svart kultur. Hon profilerar sig som tillgänglig och som att hon vill ”empower women”, men när frågan om verkliga insatser, eller frågor som ekonomiska, rasistiska, strukturella problem kommer på tal svarar att hon inte vill prata politik. Hon nekar också till sitt white privilege med att hon minsann jobbat hårt för att ha kommit dit ingen ska påstå att det är pga hennes kontakter (eller det faktum att hennes man var en känd coach) som hon nått framgång. Det är bara hon som skapat sitt liv, därför är det också bara du som skapar ditt. Och du kan inte skylla på någon annan.
Detta är Spiritual Bypassing, som i bästa fall bara får någon att känna att de måste sluta vara ledsna, och i värsta fall skapar eller spär på mental ohälsa. Det här är direkt skadligt och bidrar till att upprätthålla de rasistiska, misogyna och förtryckande strukturer som finns idag.

Hon har också fått kritik för hennes marknadsföring av MLM (Multi Level Marketing) eller pyramidspel. Den kritiken för är alltså vad jag lyfte ovan, att det riktar sig till kvinnor och lovar ekonomisk frihet och stor framgång – om man investerar i kurser eller går med i nätverk, men faktiskt sätter kvinnor i skuld.

Om kritiken mot Rachel Hollis

Att Rachel Hollis, och liknande profiler, gör skada med sitt budskap

Mer om problemet med självhjälpsguruer

Gwyneth Paltrow – har fått personlig kritik för både white privilege och spiritual bypassing, men också via hennes företag GOOP där det bland annat påståts att användandet av BH kan leda till bröstcancer, att trauma och smärta kan botas/lätta genom att manipulera ens energifält och mycket mer.

Gwyneth/GOOP har också blivit fällda och fåt böter för marknadsföring, bland annat har de gjort påstående om att deras produkter kan användas för att behandla Covid.

Mer om Gwyneth och GOOP.

JP Sears – den rödhåriga youtubern blev känd för sina videor där han gjorde narr av andliga, yogis och den typen av kretsar. Idag är han själv energi-coach och säljer kosttillskott, och även om det kanske är bristande självinsikt, närpå hyckleri är det inte den största kritiken mot honom. Det är att han stöttar QAnon, sprider propaganda om att USA-valet blev stulet och tror att covid en scam för att begränsa hans rättigheter.
Att vara kritisk till hur staten har skött Covid, eller ifrågasätta om vaccinen som tagits fram är säkra är rimliga reaktioner och sunda i en demokratiskt stat – vi ska inte bara svälja information vi ges. Men den antivaxx-propaganda JP är med och sprider, uppmuntrar inte till att tänka själv utan är direkt skadlig.

Om JP Sears och covid

Mer om JP Sears och problematiken med hans budskap

Marie Forleo – iochmed BLM stormade det om Marie. Dels då hon och hennes team, istället för att bemöta rasism och påhopp i hennes FB-grupp, stängde ner de samtalen. Det var inte förrän Rachel, en av medlemmarna i gruppen skapade denna IGTV-video, och konfronterade Marie på dennes IGsida som de bemötte kritiken (och postade en svart ruta med putsad ursäkt). Det kom även fram att Marie inte bara blundade för rasism, det sades även vara en rasistisk kultur inom företaget – vilket ledde till att många sade upp sig.

Länk om Marie Forleo

Amy Porterfield – har fått samma kritik som de flesta vita självhjälp/business coacherna: att hon bara har vita gäster, lyfter vita personer och inte tar ställning i obekväma frågor för att inte riskera att förlora följare eller pengar. Under BLM riktades specifik kritik mot henne och hon svarade efter att flera röster lyfts. Återigen bättre sent än skitsent, vi gör alla misstag och är blinda för våra bias osv. Men när jag läser det här inlägget om hur hon reagerade känns det så utstuderat och oäkta. Först skriver hon ett mail ”sorry jag klantade mig”, vilket är bra. Sedan: ”du kan göra skillnad- genom att ha en maillista” ?!?! hon försöker alltså passa på att kränga sin business samtidigt som hon ”ber om ursäkt”. Det är för mig ett bevis att allt är strategi.

Och du kanske tycker att detta inte är något stor grej, du behöver inte dela min åsikt i detta.
Från mitt perspektiv är rasism i USA ett stort problem, och jag anser att det är Amys ansvar som ledare att ta tydligt avstånd från detta. Del att få sina kunder att känna sig trygga, men också hennes medmänskliga ansvar att inte lämna över kampen mot rasism på BIPOC (Black Indigenous and People of Color).
Många som läser hurrade högt och nickade instämmande när de såg Bianca Kronlöfs Brev till Soran, med uppmaningen att checka din bror innan du backar din bror – det här är samma sak! Vi behöver checka dem vi följer och inte låta dem komma undan med vaga, halvhjärtade ursäkter som de inte följer upp.

Återigen, du kan inte påstår dig att vilja stärka kvinnor och vara ett etiskt företag men inte göra för att faktiskt agera på det.

Rachael Kay Albers har gjort en lång LIVE om coach-branchen, kort sammanfattat i denna reelen.

Amy har också fått kritik för att hon målar upp en bild av att vara vän med andra influencers (så som Marie Forleo, Rachel Hollis, Jenna Kutcher med flera) för att kunna sälja mer, egna produkter men också via affiliate-arbete och MLM som jag lyfte med Hollis. Amy är just nu kritiserad för att inte ta ställning gällande Rachel Hollis beteende, samt om varför Amy valt att kliva av från Rachels RISE-event.
Utöver detta har Amy förut jobbat hos självhjälpsgurun Tony Tobbins och spelar fortfarande på det, samt lyfter honom. Tony Robbins som nu är anklagad för flera fall av sexuella övergrop

Tony Robbins anmäld av flera kvinnor för sexuellt övergrepp

Tony Robbins anmäld för övergrepp mot tonåring

Hay House – grundaren Louise har gjort påståenden som att du blir sjuk av negativa tankar vilket faller in under spirituell bypassing-rubriken. Hennes förlag Hay House är ett mekka för självhjälpsböcker och andlinga författer och deras roaster utgörs huvudsakligen av vita kvinnor.En av deras största profil är Christiane Northrup, en annan Gabrielle Bernstein.
Iochmed att Christiane började göra både implicita och explicita uttalanden om covid, QAnon och Trump var det några av de färgade författarna på Hay House som bad Hay House ta ställning i frågan. Framförallt Rebekah Borucki, hon klev av Hay House då de inte ville agera. I videon nedan kan ni se henne dela sin sida av storyn, eller lyssna när hon berättar i podden Conspirituality. PS – spana in Rebeckas nystartade förlag Row House Publishing

I videon ges även exempel på hur Gabrielle Bernstein bidrar till fortsatt sämre behandling av färgade författare. Danielle Laporte nämns också, bland annat hur hon använt ”black imagery” och här kan du läsa mer om hur Danielle inte tagit till sig av kritik om det.

Dr. Christiane Northrup – som nämnt under sektionen för Hay House pratar hon öppet om QAnon och sprider att det finns DNA från döda barn i Covid-vaccin, samt påstår att de som vaccinerat sig svettas ut spike-proteinet och ”smittar” andra med det.

Lästvärt om Christiane Northrup

Sanna Edhin – har bland annat fått kritik för att sprida rädsla gällande vaccinet och förminska riskerna med covidviruset. Podcasten Conspirituality som nämns ovan har listat Sanna Ehdin bland personer som sprider missinformation, och de hänvisar till ett inlägg som Sanna tagit bort.
Hon har även skrivit ett blogginlägg där hon påstår att Dr Sannas produkter kan förebygga virusinfektioner, inklusive coronavirus som covid-19.

I mitt blogginlägg om foliehattar och fårskallar länkade jag till en namninsamling hon hade där hon uppmuntrade till att vägra ta covid-vaccinet, och gjorde flera påståenden som saknade källor. Det inlägget har hon också tagit bort.

Hon har även påstått att missfallstatistiken ökat med 700% efter svinfluensanvaccinet och att det inte är vaccin, utan förändrad livsstil, som gjort att mässlingen försvunnit.

Mer om QAnon, antivaxxer och varför det är skadligt och rasistiskt samt hur det kommit att växa i wellnesssfären

Hur kan vi göra skillnad?

Som jag skrev i början, vi ska inte skämmas för att vi letar efter något med större mening
Vi ska inte skämmas för att vi vill fördjupa vår självkännedom eller andliga kontakt
Vi ska inte skämmas för att vi litat på dessa personer när de lovat att visa oss detta
Och vi ska inte skämmas när det kommit fram att det inte var vad vi från början trodde

Men vi kan inte heller blunda för obekväma sanningar
Vad vi kan göra är att påverka – kanske inte deras beteende men iallafall vilka som får auktoritet och utrymme
Och vi påverkar genom att ifrågasätta när något känns fel
Genom att avfölja profiler som inte agerar i linje med våra värderingar
Och genom att aktivt lyfta personer som bidrar till en bättre värld

Följtips

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

2 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.