Yogalärare som yrke

MLM’s är kvinnofällor – 99% tjänar inte pengar

Kvinnlig gemenskap, uppfinningsrikedom och otroliga arbetsmoral är nedtystade superkrafter som iom #MLM och #BOSSBABE-kulturen utnyttjas till fullo. MLM’s är kvinnofällor, väldigt få tjänar pengar på det och du gör bäst i att hålla dig borta från nätverksföretag.

Vad är MLM och vilka riktar sig MLMs till?

MLM står för Multi Level Marketing, och kallas ibland pyramidspel, men MLM-företagen och de som säljer produkterna (majoriteten kvinnor) bedyrar att det inte är något pyramidspel.
MLM kallas också nätverksföretag, och de riktar sig till kvinnor. Exempel på MLMs är Mary Kay, Young Living, DoTerra, Tupperware, Forever living products för att nämna några.

Med löften om att kunna bli ”ekonomiskt oberoende”, ”att tjäna pengar på din hobby eller ”bli din egen chef” positionerar sig MLM-företag som affärsmöjligheten för hemmamamman, den ensamstående mamman, eller kvinnan med låg eller ingen inkomst. Livsstilen som visas upp är glada kvinnor, som hyllar och stöttar varandra och tjänar massa pengar samtidigt som de är tandsreklams-leende lyckliga.
Det är inte konstigt att detta kommer från USA där anställningslagarna är i princips obefintliga, och allt handlar om att bli rik på andra.

Det bedrägliga med MLM (ja, de flesta är pyramidbedrägerier!)

Argumentet varför MLM/nätverksföretag inte är bedrägerier är för att du säljer en produkt. Medans riktiga pyramidspel (också kallade ponzi schemes) inte har någon produkt, där är det bara pengar som byter ägare.
Men i de nätverksföretag/MLM som verkar idag (några nämnda ovan) är det inte försäljningen av produkten som ger försäljarna inkomst, det är rekryteringen av folk under dig (downline), och att de fortsätter rekrytera.
Varje ny rekryt måste då betala genom ett startpaket eller uppstarts-kostnad, och det är detta som ger personerna ovan (upline) deras pengar. I flera av MLM-företagen finns också krav på att du själv måste köpa produkter för en viss summa varje månad för att kunna få ut din bonus/ersättning.
Det handlar alltså om att komma in tidigt, i uppstarts-fasen, för efter ett tag går det inte att få tillräckligt många under dig, och därmed spelar det ingen roll hur mycket du säljer för, du kommer inte kunna göra de stora pengarna som utlovas via facebook-LIVEs och instagram under #bossbabe-taggar.

Amazon Primes dokumentärser ”LuLaRich” som är i fyra delar, ger en tydlig insikt och helhetsbild över just hur hey gurl hey-attityden, att överösa med kärlek och bara tänka positivt används för att profitera på de fantastiska förmågor, drivkraften och den starka längtan många kvinnor har att känna sammanhang, skapa något med andra och känna sig behövd.

I pinktruth.com som granskar Mary Kay, ges siffror på att 99% av alla som är med i MLM förlorar pengar. Vilket är logiskt, eftersom att de som kom in tidigt har fler personer under sig = de får ta dela av fler personers betalningar = den som kommer sist har inte samma möjlighet att tjäna pengar som hen som kom först.

I den här VOX-artikeln bekräftas siffran att 99% av de som går med i MLMs förlorar pengar. Där kan du också läsa om sju personer som jobbat med MLM, med olika resultat.

I ”A Little Bit Culty”-podden intervjuas Douglas Brooks (advokat som drivit flera mål gällande MLM) om MLMs, där han berättar mer om varför vad MLM/Nätverksföretagen lurar in sina försäljare i är högst omoraliskt, och varför det borde vara olagligt men inte är det.
DSA (Direct Selling Association) vilket är MLM-företagens organisation lobbade (gav pengar) till högt uppsatta senatorer när en lag att reglera MLM-företagandet var på väg in. Lagen skulle göra att MLM-företagen hade större ansvar och skyldigheter gentemot sina försäljare, likt de lagar som finns för filialer (typ Burger King, ICA och liknande). Men på grund av lobbandet blev MLM-företagen undantagna den lagskärpningen och kan fortsätta att rekrytera personer på vilseledande grunder.

Jag delade lite om detta på instagram och då kom frågor om Young Living och DoTerra, så dig som vill höra mer specifikt om de företagen rekommenderar jag Love & Light confessionals-podden.

Hur vet jag om MLM är okej eller bedrägeri?

Douglas Brooks säger i ”A Little Bit Culty” att alla de MLM/Nätverksföretagen han har undersökt är pyramidbedrägeri, men det innebär inte att alla MLMs de facto är det.

Amerikanska FTC (Federal Trade Comission) skriver:
Most people who join legitimate MLMs make little or no money.
Some of them lose money.

Och listar hur du kan ta reda på om Nätverksföretaget/MLM-företaget är bedrägeri, eller ger faktiska möjligheter att tjäna pengar.

  • om du behöver betala/köpa något varje månad/återkommande för att få din bonus/ersättning – så är det ett bedrägeri
  • om den största delen av dina intäkter kommer från att rekrytera, eller de som är under dig – så är det ett bedrägeri
  • om du hetsas att gå med nu ”once in a lifetime opportunity!” eller med andra påtryckande metoder – så är det med all sannolikhet ett bedrägeri

Men jag vill ju bara sälja produkter jag älskar, och tjäna lite pengar

Det är inte upp till mig eller någon annan att avgöra vad som är bäst för dig, om du jobbar med någon av de här företagen idag och trivs och känner att det funkar ekonomiskt – kör!
Jag delar det här inlägget då jag tycker att det finns stor okunskap i ämnet, och för att säga till dig som inte får det att funka, som känner att du är misslyckad eller gör fel eftersom ”alla andra får det att funka” – nej, du är inte misslyckad, det är systemet som är riggat emot dig!

Avslutningsvis vill jag också tipsa om podden ”Life after MLM” där personer från alla typer av MLM/Nätverksföretag är med och berättar om sina erfarenheter.

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.