Yogalärare som yrke / Yogalärarrummet

Räkna på saken – hur mycket behöver du fakturera?

Jag vet inte hur det är med dig, men jag skulle helst av allt skippa bokföring med all typ av administration, och helt ägna mig åt det kreativa och praktiska i mitt företag. Och om du, som jag, är egenföretagare är det fler delar än yoga du har hand om, och ha koll på.
Ekonomi är en av de sakerna. I det här inlägget vill jag uppmana dig att ta dig tid för ekonomin. Samt ge ett snabb exempel hur du kan räkna för att få en överskådlig bild av vad du behöver fakturera för att kunna försörja dig på ditt företagande. 

Den första frågan är: Vad har du för kostnader per månad?
Då menar jag privat, vad behöver du ta ut i lön för att kunna betala din privata hyra, lån, telefon, mat och andra utgifter. För exemplets skull säger vi att du ska ta ut 15.000kr i månaden som lön.

Du behöver då fakturera för ca 22.000:- mer månad, exklusive moms. Detta är en grov beräkning utifrån att din företagsform är enskild firma.
Om du är yogalärare och håller klasser (inte retreats eller utbildningar) är momsen 6%, den totala summan du behöver fakturera är då ca 23.500:- månad. Om du säljer onlinekurser, eller andra tjänster är momsen 25%. Då behöver din totala fakturering uppgå till 27.500:-.

Om du ska ta ut 15.000:- i månaden behöver du på ett på fakturera:

12 (månader) x 23.500 (6% moms) = 282.000

12 (månader) x 27.500 (25 % moms) = 330.000

Men, du kanske vill ha semester också, och som vi vet är två till tre sommarmånader om året väldigt lugna, så du kommer inte få in lika mycket varje månad. Du behöver alltså tjäna in 282.000-333.000 på 10 månader.

Det blir 28.000-33.300:- per månad
Det här är enbart för att kunna ta ut 15.000:- i lön. Sparade pengar till framtida utbildningar är inte inräknade, inte heller pensionsspar, eller kostnader i företaget så som hemsida, hyra eller material är inräknande.
De kostnaderna läggs då på den summan du behöver för att ta ut den lön du önskar.

Så, vi landar på ca 30.000 – 36.000:- per månad, exklusive kostnader.

Om du ska försörja dig på att hålla klasser, och fakturera 300:- per klass (ja det är vad en del gym betalar) behöver du hålla mellan 100 – 120 klasser i månaden, det är 25 – 30 klasser i veckan.

Är du på yogastudio får du förmodligen fakturera mer, cirka 500-1000 per klass som ny.
Då är vi nere på mellan 30 – 70st klasser i månaden, det blir 7 – 17 klasser i veckan.
Får du in företagsklasser som du kan fakturera 2000 – 5000 kronor för per tillfälla, ja du förstår ju, det blir betydligt färre klasser i veckan.
Om du har PT-kunder kommer siffrorna också att se annorlunda ut beroende på vad du tar per session. Du kanske säljer massage, kläder, oljor eller annat utöver att hålla klasser och då blir det en mer invecklad beräkning.

Min syfte med det här inlägget är att du ska ta få en realistisk bild vad det behövs för att faktiskt försörja dig på yoga.
Och uppmana dig att ta dig an rollen som företagare på ett smart sätt. Så att det blir hållbart i längden, och du kan få fortsätta göra det du älskar.

/Vevve

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.