Stress & Nervsystem

Stress – lär dig när du behöver gasa och när du behöver bromsa

Det finns en bild av att stress alltid ska mötas med att vila. I vårt samhälle där prestation och ”in i väggen” är normaliserat uppmuntrar jag verkligen alla att ta sig mer tid för återhämtning och pauser. Men det är inte samma sak som att bara vara stilla.
I den här artikeln ger jag en översiktlig förklaring varför stress ibland möts bäst med gas likväl som broms.

Det sympatiska nervsystemet – Gasen

Det sympatiska nervsystemet kallas ofta Fight & Flight, ibland även Freeze (Fly, Fäkta & Frys) och även om den delen av nervsystemet är ansvarig för de funktionerna är det inte allt det gör. Det sympatiska nervsystemet är också det som gör att du reser dig ur sängen, att du flödar på yogamattan och går eller springer i skogen.
Ett mer rättvist namn för det sympatiska nervsystemet är ’Gas’ då det bättre nyanserar dess verkliga funktion.

Tänk dig en volym-dimmerknapp, när det sympatiska nervsystemet vrider upp till 2 rör du dig i hemmet, när du tränar kanske den är vriden till 7, och när Fly eller Fäkta-responen slår till står vredet på 11 som är max .

Det parasympatiska nervsystemet – Bromsen

Det parasympatiska nervsystemet kallas Rest & Digest (Vila & Smält maten) och precis som ovan är det här smeknamnet förenklat och onyanserat. Ja, det parasympatiska nervsystemet är den delen av vårt nervsystem som sänker tempot, som Bromsar ner till en lugnare hastighet, efter att Gasen vridit upp.

Men det parasympatiska nervsystemet är också inblandat i stressreaktioner, framförallt det Währborg kallar ’Frustrationsresponsen’ (Ekman och Arnetz kallar det ’Uppgivenhetsresponsen’) vilket är den respons som leder till bland annat utmattning.

Ibland behöver vi gasa, ibland behöver vi bromsa

Nervsystemet uppbyggnad och stressresponsens alla delar med tillhörande hormonpåslag är för komplext för att gå in i här (jag rekommenderar verkligen Peter Währborgs bok Stress och den nya ohälsan och Stress, Individen, Samhället, Organisationen & Molekylerna av Rolf Ekman och Ulf Arnetz om du vill nörda ner dig).

Förenklat fungerar kroppen så att vi ska kunna pendla mellan gas och broms. När omständigheterna kräver det ska gasen slå till så att vi orkar hantera utmaningen, sedan ska bromsen sänka tempot. Det är det som kallas reglering.

Har vi upplevt stress en längre tid, oavsett om det är fly och fäkta-stressen, eller uppgivenhetsstressen, har regleringsförmågan att pendla mellan gas och broms kommit i obalans. Då behöver vi jobbat metodiskt med att gasa lite och bromsa lite för att hjälpa kroppen hitta tillbaka till sin regleringsförmåga.

Om vi bara vilar eller är passiva tränar vi inte upp regleringsförmågan. Vi behöver båda funktionerna, vi behöver bromsa och gasa!
OBS! Vid utmattning kan det vara helt rätt att bara vila en längre period för att samla kraft, för att sedan orka börja träna upp regleringsförmågan.

Så jobbar vi i onlinekursen Yoga för stressreducering

Den 6:e oktober börjar höstens 8 veckors-onlinekurs Yoga för stressreducering. Kursen är för dig som känner dig stressad, har svårt att komma ner i varv och slappna av, eller kanske upplever orolig sömn och vill ta hjälp av yoga för att minska din stress.

Vi kommer att jobba med att följsamt pendla mellan att aktivera bromsen och gasen.
Du ska alltså inte vrida upp till max för att sedan tvärnita. Klassen innehåller stående positioner så som Stolen position (Utkatasana) där vi jobbar med våra stora benmuskler vilket vrider upp gasen. För att sedan lämna positionen göra något mindre krävande som tränar upp Bromsens förmåga att lugna ner kroppens tempo.

Skulle du känna att din gas börjar aktiveras för mycket lämnar du positionen. För det är en nyckel för din stresshantering; att du börjar uppmärksamma din kropps signaler och lär dig hur du bäst bemöter dem. Och det får du träna på i den här kursen.

Här hittar du all information om kursen, samt hur du anmäler dig:
Onlinekurs: Yoga för stressreducering

Vi ses på mattan!
/Vevve

Läs mer:

Stress och den nya ohälsan av Peter Währborg

Stress, Individen, Samhället, Organisationen & Molekylerna av Rolf Ekman, Ulf Arnetz

Forskning visar – så kan yoga hjälpa mot stress

Vad är nervsystemsreglering? Och hur gör jag?

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

2 Comments

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.