Stress & Nervsystem / Yogalärare som yrke

Varför jag utbildar mig inom Traumaanpassad Yoga

I helgen började jag min 1-åriga utbildning Traumaanpassad Yoga (TAY) som leds, och är framtaget av, Josefin Wikström. Jag planerade att gå den första delen 2019 men livet kom emellan, när det äntligen kom tillfälle att gå utbildningen kändes det helt rätt att gå alla tre delar, det som är Nordens första 300 timmars utbildning inom Traumaanpassad Yoga (TAY- 300).

Varför en traumayogautbildning?

Som yogalärarutbildare vill jag gå en traumayogautbildning för att kunna erbjuda mer välinformerade och professionella yogalärarutbildningar. Vi kommunicerar yoga som ”ett tryggt rum för alla” men jag anser att stor del av den yoga som lärs ut idag inte lever upp till det, och vill ta mitt ansvar att skapa det där trygga rummet.

En annan stor del varför jag väljer att gå en traumautbildning är för att bredda min kunskap som samtalscoach. Även om mina Självutforskande samtal® bygger på flera års egna studier samt praktisk erfarenhet, och jag inte ämnar att specialisera mig på traumasamtal, vill jag ha verktyg att möta det som kan komma upp när vi börjar gräva på djupet.

Varför jag väljer att gå en traumayogautbildning och inte en traumautbildning, är för att Traumaanpassad Yoga jobbar som jag jobbar – med samspelet mellan kroppen och sinnet! Utifrån egen erfarenhet, men även den data som finns, tror jag innerligt på att vi behöver båda delarna för att lära känna oss själva, och kunna påbörja läkning. Valet har även till stor del att göra med att det är Josefin Wikström som håller den, och har skapat den.

En kort kärleksballad till Josefin Wikström

Det som lockade mig till Josefin som lärare är att hon som person är så varm och ödmjuk, och att det hon lär ut är baserat på praktisk erfarenhet likväl som evidensbaserade belägg.
OCH! Att hon är en så grym pedagog. Det finns många kunniga människor i världen, men få bra pedagoger enligt min erfarenhet. Det spelar ingen roll hur mycket du kan eller vet, kan du inte lära ut det blir det ingen bra utbildning. Min känsla av Josefin innan utbildningen, en känsla som bekräftades under helgen, är att det hon erbjuder är tydligt, relevant och väl genomarbetat. Jag upplevde att både jag, med all min förkunskap, likväl som den som var ny, fick med sig massor från vår första helg.

En kort sammanfattning av vad Josefin erfarenhet och kunskap omfattar och är baserad på:

 • utbildad vid The Trauma Centre in Boston
 • licensierad behandlare inom den evidensbaserade metoden Trauma Sensitive Yoga TCTSY-F
 • utbildad vid The Minded Institute i London som godkänd terapeut av Yoga in Health Care Alliance och British Council of Yoga therapy som Lic. yogaterapeut för arbete inom vården och psykiatri
 • utbildad vid Harvard Medical School i Global Trauma Certification Program

Utöver det är det Josefin, med Eva Seilitz, som har byggt upp det nationella yogaprojektet inom Kriminalvården och personal inom SIS.  Hon är också med och utformar och genomför ett forskningsprojekt som precis startat, där Traumaanpassad Yoga används inom Rättspsykiatrin – det första i världen att utvärdera traumaanpassad yoga inom rättspsykiatrin.
Tillsammans med James Fox, genom Prison Yoga Project, utbildar Josefin även Storbritanniens anstaltspersonal i TAY’s metodik.

Ni förstår ju varför jag anmälde mig till ett år med denna kvinna!!
Jag har sådan respekt för kombinationen av alla hennes år med praktiskt arbete på anstalter och med traumagrupper/individer, hennes nyfikenhet och självinsikt att fortsätta utbilda sig, och att hon är med och forskar på det här för att se om och hur det faktiskt kan fungera.

Välj en lärare som kan mer än de lär ut

En utmaning jag har upptäckt på senaste år är att hitta utbildare som kan svara mina frågor.
Vad jag letar efter när jag går på utbildning är bland annat information, kunskap och inspiration. Men också förståelse. Idag sprids mantrat ”du behöver bara kunna 10% mer än dina kunder/klienter/elever för att lära ut” och jag håller verkligen inte med. Okej det kanske är applicerbart om du vill inspirera någon, men tänker du att du ska utbilda någon borde ration vara nästan tvärt om. Att du lär ut 10% av vad du vet.

Det här påmindes jag om flera gånger under helgen när jag kom med alla mina tusen frågor. En del hade Josefin direkta svar på, ibland svarade hon ”jag vet inte” – vilket är ett helt underbart svar! för ibland vet vi faktiskt inte.
Det som cementerade mitt förtroende för Josefin var när hon svarade: ”Det beror på. Det kan vara X, men också Y, i vissa fall har man även sett Z. Och det kopplas till…..”.

För mig visar det att utbildaren har förståelse och kunskap om ett eller flera områden, inte bara det ämnet hen lär ut om, och det är något jag uppmuntrar alla att leta efter hos en lärare eller utbildare.
Det kommer ge dig så mycket mer än bara en standardmall du upprepar, det kommer att ge dig en grundläggande förståelse, som sedan organiskt växer vidare.

Nu är det en lång månad kvar tills nästa utbildningshelg. Då ska vi lära oss mer om bland annat:

 • Enkla autonoma regleringstekniker för olika symptom
 • Traumaanpassad pedagogik och metodik
 • Forskning om kroppsbaserade metoder och PTSD
 • Fysiska program skapade för att stärka kroppen och hjärnans biologi

Ni förstår ju att jag längtar!

Vill du läsa me om Josefin eller Traumaanpassad Yoga se klippet från TV4 nedan, eller besök traumaanpassadyoga.com

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

7 Comments

 • […] om dem, ökas välmåendet. Då kan vi se vad vi vill, behöver och kan förändra i vårt liv. Forskningen som Josefin Wikströms Traumaanpassad Yoga bygger på, och som används inom svenska kriminalvården och rättspsykiatrin använder sig av […]

  Reply
 • […] mig i fysiologi och psykologi, både genom universitetsstudier och egen utforskning. Jag har även fördjupat mig inom traumahantering.Vad jag har funnit är att alla har olika vägar in i sig själv, och olika resor till sin […]

  Reply
  • Karin Alfredsson
   14 mars, 2023 at 14:42

   Wow! Detta är något jag själv skulle vilja utbilda mig till. Alltså traumaanpassad yogalärare. Jag har ingen yogautbildning sedan tidigare. Måste jag ha det för att få gå utbildningen hos Josefin ? Mvh Karin

   Reply
   • Vevve Jäderlund
    14 mars, 2023 at 18:34

    Jag är så nöjd med utbildningen och rekommenderar den verkligen Karin!
    Man behöver inte ha en yogalärarutbildning för att gå Traumaanpassad Yoga, men behöver en 200-timmarsutbildning för att få den slutliga certifieringen och få kalla sina klasser Traumaanpassad Yoga-klasser
    /V

   • Karin Alfredsson
    15 mars, 2023 at 07:37

    Ok. Tack för ditt svar 🤗 Jag har anmält mig till traumaanpassade yogautbildningen i höst nu 🥰😇🙏

 • […] och att tankarna far när du mediterar. Jag har fått den från Josefin Wikström, grundare av Traumaanpassad Yoga, och den innehåller 4 delar för som hjälper hjärnan att fokusera och vara […]

  Reply
 • […] är nu färdigutbildad 300 timmar traumaanpassad yogalärare och väver in de kroppsbaserade metoderna när jag arbetar med samtalsklienter. Så vill du […]

  Reply

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.