Själ & Kalibrering

Självutforskande samtal® – varumärkeskyddat

Ni som lyssnar på Yogalärarrummet-podden eller är med i Yogalärarrummet FB-gruppen vet att jag pratar mycket om hållbart företagande – särskilt för oss yogalärare/coacher/hälsoarbetare.

Hållbart företagande innebär för min del innebär bl.a. att

  • jag ska brinna för det jag gör (kanske inte exakt varje sekund varje stund, men på det stora hela, och i grund och botten)
  • jag har energi till livet utanför jobbet
  • jag är medmänsklig utan tumma på min integritet (ni vet när man gör massa saker för att vara snäll och det slutar med att man är helt dränerad)
  • jag faktiskt kan försörja mig på mitt företagande

Hållbart företagande inkluderar även hållbar ekonomi

Just det där med ekonomin är så viktigt, att stressa över pengar är inte hållbart (det är inte heller särskilt kul). Men bland yogaföretagare/ coacher/ hälsoentreprenörer är det något som hamnar långt ner på priolistan.
Jag tror att det dels är för att synen på dessa branscher är ”en passion vi ägnar lite tid åt vid sidan av vårt riktiga jobb”.
Men även att det anses lite fult att tjäna pengar och tänka i företags-tankebanor. Som att yoga/ själsligt utforskande /hälsa ska vara gratis för att alla ska kunna ta del av det, och ingen kan äga det. Något som Angelica Henriksson byter ner ganska bra i avsnitt 8 av Yogaprenörpodden.

När det kom till ämnet pengar fick jag känna efter länge och synka både hjärta, mage och hjärna för vad som kändes rätt för min del. Det jag landade i är att för att jag ska fortsätta kunna dela med mig av det jag vill så länge jag vill, utan att brinna ut, behöver jag prioritera ekonomisk hållbarhet.

Det gör det också möjligt för mig att dela med mig av massa bra gratismaterial på instagram, youtube och här i bloggen som många kan ta del av – just för att jag har byggt en stabil grund att utgå från. Och förutom det jag delar finns en uppsjö av gratismaterial tillgängligt på sociala medier, google, bibliotek vilket gör information tillgänglig för nästan alla (internetuppkoppling, närhet till bubblor, läsförmåga, språk är några saker som hindrar en del såklart) – så att vi som företagare är företagssmarta stänger inte ute någon, tvärt om möjliggör det för att ännu fler får ta del av kunskapen. 

Så vad betyder då ”R”:et efter Självutforskande samtal®?

R:et med cirkeln visar på att något är registrerat hos Patent- & Registreringsverket och är varumärkesskyddat. Ingen kan äga yoga, eller personligt utforskande. Men jag kan äga namnen på de tjänster jag bygger upp och erbjuder. Hanna, aka @kravallapa delade att hon sett sina texter dyka upp hos andra och det är något jag också upplevt ofta i den sfären jag rör mig.

Begrepp lånas, används och tas över – och flera saker som jag lagt tid på att formulera och bygga upp har jag sett plockats upp av andra för att komma att byta betydelse och koppling.

Som en del av det jag ser som hållbart företagande har jag valt att varumärkesskydda Självutforskande samtal® och Somatic Flow® med patent. Det innebär att jag har bestämmanderätt över hur de namnen används, och vilka som får använda dem. Somatic Flow® håller jag ju utbildningar inom så alla som går mina utbildningar får kalla sina klasser Somatic Flow® om de vill (med eller utan ”R”:et). Flera har frågat mig om Självutforskande samtal® och om utbildning för det. Just nu är det inte aktuellt för mig att utbilda andra inom den metoden, jag vill landa i den själv och låta den utvecklas vidare.

Det här har jag valt att göra för att jag vill bygga upp en verksamhet med tjänster som jag 100% kan stå för. För att enkelt kunna kommunicera ut vad mina tjänster innebär. Samt känna tryggheten i att luta mig mot det jag investerat tid och energi i.

Är du yoga/hälso-företagare?
Hur tänker du kring ekonomi och hållbart företagande?
Jobbar du mycket med företagsamhet?

Vill du läsa mer om Självutforskande samtal® berättar jag här om hur det kom till, och om du vill boka Självutforskande samtal® med mig finns mer information under fliken ’samtal’.

Är du nyfiken på Somatic Flow® och våra yogalärarutbildningar kan du läsa om dem här. Vi har både 200h yogalärarutbildning och 100h yogalärarutbildning så du kan välja det som passar dig bäst. Om du vill känna på vad Somatic Flow®-klasser kan innebär kan du göra yoga online med mig hos Yogobe. Har du inte provat på Yogobe förut använd koden VEVVE så får du 30 dagar gratis och kan yoga massor med mig och flera andra grymma instruktörer

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.