Stress & Nervsystem

Sensationsmedvetenhet (somatisk övning)

Sensationsmedvetenhet, på engelska felt sens, är en övning där du med kroppen som ingång tränar upp din förmåga att uppmärksamma sensorisk stimuli. Detta kan hjälpa dig att bli bättre på att känna hur det känns i din kropp, och hur dina känslor känns.

”Jag känner ingenting, och jag vet inte vart jag ska börja” är en av de vanligaste sakerna klienter kontaktar mig för att få hjälp med. När de berättar eller jag frågar hur det känns är svaret ”jag vet inte hur det känns” eller ”jag känner ingenting”.  Men när de inte tänker aktivt på det kommer det ofta flera beskrivningar om hur de känner.

Kroppen ska inte känna efter vid Kamp eller Flykt

Det finns flera olika anledningar till varför du inte känner något.

En anledning är att kroppen är avtrubbad eller avstängd. Detta är en fullt normal reaktion vid mycket eller långvarig stress, samt vid hotfulla situationer. 

Kroppen kodar det som kamp eller flykt och du ska inte känna efter när du är i Kamp eller Flykt. Kroppen och hjärnan stänger av mottagning av signalerna från de sensoriska nerverna för om du skulle bli skada ska du inte märka smärtan. Du ska fortsätta och överkomma utmaningen.

Detta innebär även att kroppen stänger av så att du inte märker de mer subtila förnimmelserna i din kropp.

Inte lönt att känna efter i Fog eller Frys

En annan anledning till varför du inte känner är för att du inte har tränat upp att uppmärksamma när och hur det känns. Eller så har du faktiskt tränat upp att ignorera när det känns.

Om du under längre perioder har känt dig otrygg, kritiserad, och fått dina känslor och behov invaliderade har kroppen och hjärnan mer troligt reagerat med Foga eller Frys. Du har lärt dig att det inte spelar roll hur du känner, signaler har ignorerats av andra, sedan av dig, så många gånger och har därför slutat uppfattats.

Nervsystemsreglering och kroppsbaserade metoder kan hjälpa

Du kan träna upp förmågan att känna något ganska snabbt med av somatisk nervsystemsreglering och kroppsbaserade övningar som hjälper dig att kunna och orka vara här och nu.

Det minskar avtrubbningen och distraktionerna och ökar tryggheten samt din förmåga. Det gör dig också mer redo att jobba kognitivt med att bearbeta händelsen/erna som orsakade din reaktion. Så att du kan kontextualisera och gå vidare.

Övning: Sensationsmedvetenhet

Sensationsmedvetenhet är en övning, somatisk nervsystemsreglering, för dig som vill träna upp din förmåga att känna hur din kropp och dina känslor känns. Den kan vara hjälpsam när du fastnat i stress,

Syftet är att med kroppen som ingång använda händernas för att träna upp att uppmärksamma sensorisk information.

Du börjar med ett externt föremål eftersom det oftast är mindre laddat än kroppen, det är också mycket lättare att känna med händerna än att känna det som pågår i kroppen.

Sensationsmedvetenhet:
  • Hämta ett föremål
  • Alternativ 1) Utforska föremålet med dina händer, utan att beskriva vad du känner
  • Alternativ 2) Samtidigt som du tar på föremålet beskriv vad dina händer registrerar
  • Sedan tränar du dig på att bit för bit börja uppmärksamma kroppsliga förnimmelser, och vilka kvalitéer dina känslor har.

Hur gick det?
Var det lätt eller utmanande?
Kände du något?

Vill du boka samtal där du får arbeta med kroppsbaserade metoder för att hantera stress och lära dig nervsystemsreglering kan vi träffas både online och i Gnesta.
Läs mer om hur vi kan jobba och hur du bokar ditt samtal här.

Så kan obalans i nervsystemet uttrycka sig (Artikel)

Kan ett gammalt trauma påverka hur jag reagerar idag? (Artikel)

Den affektiva cirkeln hjälper dig tolka dina känslor (Artikel)

About Author

Jag är samtalscoach, författare och yoglärarutbildare med en examen i psykologi inriktad på stress och känslor. Min första bok heter ”Yoga för mindre stress, mer energi och bättre sömn” och min kommande bok handlar om känslor, stress och psykologi. I sitt arbete med samtalsklienter är hennes inriktning trauma, nervsystemsreglering, kroppsbaserad stresshantering & känsloreglering. Med flera års studier inom hälsa och anatomi på högskola, samt fördjupningar inom yoga, grundade jag Everyday Yoga School där jag erbjuder grundutbildningar för yogalärare och vidareutbildade workshops. Läs mer på https://everydayyogaschool.se/utbildningar

No Comments

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.